Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

"EU-direktiivi vaaraksi liikenteelle"

Autojen takavalojen palamiseen liittyvä EU-direktiivi voi vaarantaa liikenneturvallisuuden, jos autonkuljettaja unohtaa kytkeä takavalot päälle. Direktiivin mukaan uusissa autoissa tulee olla päiväkäyttöön erilliset huomiovalot, eivätkä autojen etu- ja takavalot kytkeydy niiden kanssa päälle samaan aikaan.

Autojen valoja pimeässä
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylikomisario Jari Strengell Liikkuvan poliisin Kouvolan yksiköstä pitää uudistusta huonona, sillä pahimmassa tapauksessa kuljettaja saattaa unohtaa kytkeä takavalot päälle hämärän, sateen tai sumun yllättäessä.

- Uusimmissa autoissa on direktiivin johdosta sellainen päivävalo, jota käytettäessä huomiovalo palaa edessä, mutta takana ei ole minkäänlaista valoa, Strengell kuvailee uudistusta.

Hän huomauttaa, että tänä kesänä voimaan tullut direktiivi on erityisen riskialtis pimenevään vuodenaikaan.

- Kuljettaja mieltää, että silloin kun hämärtää myös takavalojen pitäisi palaa. Mutta silloin pitäisikin kytkeä päivävalojen sijaan vähintään ne lähivalot päälle, Strengell selventää.

- Poliisin kannalta tämä on ehdottomasti huono ratkaisu.

Uusimmista poliisiautoista päivävalotoiminto onkin kytketty kokonaan pois käytöstä.

- Päivävaloasento on otettu pois niin että takavalot palavat aina. Silloin kuljettajan ei tarvitse itse muistaa, että nyt hämärtyy tai alkaa sataa tai tulee sumua, ja pitää laittaa myös takavalot toimimaan.

Suosittelemme