Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kukaan ei ota vastuuta valelääkäreistä

Viranomaisten ja etujärjestöjen edustajat ovat eri mieltä siitä, minkä tahon pitäisi kantaa vastuu valelääkäreiden antamasta hoidosta. Potilasliiton mukaan vastuu kuuluu sairaalan johdolle, Lääkäriliiton mukaan Valviralle ja Valviran mukaan valelääkäreille itselleen.

Ihmisiä pöydän ympärillä.
Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve (vas.), Valviran ylijohtaja Marja-Liisa Partanen, lääketieteen professori, emerita Sirkka-Liisa Kivelä sekä Potilasliiton puheenjohtaja Paavo Koistinen toimittaja Markus Liimataisen vieraina A-talk ohjelmassa. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Potilasliiton puheenjohtaja Paavo Koistinen katsoo, että vastuun valelääkärin antamasta hoidosta ja lääkityksestä tulisi noudattaa yleistä käsitystä potilasturvallisuuden vastuunkannosta.

- Kun potilasturvallisuudesta puhutaan yleisesti, niin sanotaan, että yksikön johdolla on ensisijainen vastuu potilaiden potilasturvallisuudesta, Koistinen totesi YLE TV1:n A-talk-ohjelmassa torstai-iltana.

Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Heikki Pälven mielestä sairaalan johdon täytyy luottaa terveydenhuollon valvontaviranomaisen eli Valviran myöntämiin lääkärilupiin.

- Yksikön johtajalla on velvollisuus katsoa omien työntekijöidensä perään. Mutta lähtökohtaisesti hänen pitää voida luottaa siihen, että jos henkilöllä on Valviralta paperit, hän todella on lääkäri, Pälve sanoi.

Valviran ylijohtaja Marja-Liisa Partanen puolestaan on sitä mieltä, että valelääkäreiden itsensä tulee ensi sijassa vastata teoistaan.

- Lähtökohtaisesti näissä on kysymys sellaisesta teosta, että syyllisiä siinä ovat tietysti nämä valelääkärit, kun ovat tälle tielle ryhtyneet. He ovat hakeneet viranomaiselta laillistusta väärennetyillä papereilla, Partanen huomautti.

Suosittelemme sinulle