Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Hopeasta tiukka kisa, Niinistö ylivoimainen

Kokoomuksen Sauli Niinistö on säilyttänyt asemansa ylivoimaisena suosikkina seuraavaksi presidentiksi. YLE Uutisten marraskuun kyselyssä Niinistöä äänestäisi 49 prosenttia kaikista vastanneista. Kakkossijasta kisaavat keskustan Paavo Väyrynen (8 prosenttia), perussuomalaisten Timo Soini (8), SDP:n Paavo Lipponen (7) ja vihreiden Pekka Haavisto (6). Ehdokastaan ei osaa nimetä 15 prosenttia vastanneista.

Taloustutkimus haastatteli 1 452 henkilöä. Haastattelut tehtiin 9.-17.11.2011, virhemarginaali +/-2,5 prosenttiyksikköä. Kuva: Yle uutisgrafiikka / Lähde: Taloustutkimus
Avaa Yle-sovelluksessa

Muista ehdokkaista RKP:n Eva Biaudet ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki saavat kumpikin kolmen ja kristillisdemokraattien Sari Essayah yhden prosentin kannatuksen.

Jos lasketaan vain ehdokkaansa kertoneiden äänet, Niinistöä äänestäisi 58, Väyrystä 10, Soinia 9, Lipposta 8 ja Haavistoa 7 prosenttia. Biaudet saisi neljän, Arhinmäki kolmen ja Essayah yhden prosentin äänisaaliin.

Presidentinvaalin toisen kierroksen kaksintaistelussa Niinistö murskaa Väyrysen lukemin 83 - 17, Soinin 84 - 16 ja Lipposen samoin 84 -16. Soini häviää Väyryselle niukasti luvuin 47 - 53 ja Lipposelle selvemmin 39 - 61. Lipponen kukistaisi Väyrysen luvuin 62 - 38.

Taloustutkimus haastatteli presidentinvaalitutkimusta varten yhteensä 1 452 henkilöä. Haastattelut tehtiin 9. - 17.11.2011, ja virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Puolueuskollisuus kasvussa

Puolueiden kannattajien rivit ovat vähitellen ryhmittymässä puolueen oman ehdokkaan taakse.

YLE Uutisten aiemmissa presidenttikyselyissä kokoomuksen Niinistö on ollut suosituin ehdokas kaikissa muissa puolueissa paitsi vasemmistoliitossa.

Niinistö kerää edelleen kannatusta laajasti myös kokoomuksen ulkopuolelta, mutta vieraissa Niinistö on suosituin enää kristillisdemokraattien, RKP:n ja ehkä hieman yllättäen edelleen SDP:n kannattajien joukossa.

Demareista 37 prosenttia äänestäisi Niinistöä, 30 prosenttia Lipposta ja 14 prosenttia SDP:n kannattajista ei ole vielä löytänyt ehdokastaan.

Perussuomalaisista 45 prosenttia tukee Soinia ja 40 prosenttia Niinistöä. Keskustan kannattajista Väyrysen tueksi on ryhmittynyt 44 prosenttia, ja 40 prosenttia keskustalaisista äänestäisi Niinistöä.

Vihreistä 42 prosenttia tukee Haavistoa ja 28 prosenttia kokoomuksen Niinistöä. Vasemmistoliiton kannattajista Arhinmäkeä tukee 33, Haavistoa 24, Niinistöä 18 ja Lipposta 12 prosenttia.

Suosittelemme