Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Breivik aikoi ottaa saarella panttivankeja

Norjan joukkomurhaajan Anders Behring Breivikin aikomuksista on tullut tietoon uusia yksityiskohtia. Breivik aikoi vangita ja surmata johtavia norjalaispoliitikkoja Utöyan saarella. Hyökkäys saarelle oli hänelle vain varasuunnitelma, johon hän ryhtyi, koska pääministerin murhaaminen epäonnistui, kertoo Verdens Gang -lehti.

Utöyan saari.
Kuva: EPA/ Gorm Kallestad
Avaa Yle-sovelluksessa

Norjalaislehden mukaan Breivikin tavoitteena oli tuhota pääministerin toimistona ollut rakennus täydellisesti. Kun hän pommin räjähdettyä kuuli radiosta, ettei rakennus ollut romahtanut, hän otti käyttöön varasuunnitelmansa, iskun Norjan sosialistinuorten leirisaarelle Utoyaan.

Saarella Breivik halusi erityisesti ottaa vangiksi sosiaalidemokraattien näkyvimpiä edustajia, kuten entisen pääministerin Gro Harlem Brundtlandin, ulkoministeri Jonas Gahr Stören ja työväenpuolueen nuorisojärjestön puheenjohtajan Eskil Pedersenin.

Breivik oli valmistellut puheen, jonka hän lukisi videokameran edessä samalla, kun hän surmaisi vankinsa puukolla tai pistimellä. Hänellä oli mukanaan mm. käsiraudat vangitsemista varten, kertoo Verdens Gang.

Brundtland ja Störe eivät kuitenkaan olleet saarella. Pedersen ei vahingoittunut.

VG:n tietojen mukaan Breivik aikoi myös polttaa erään saarella olleen rakennuksen, johon joukko nuoria oli paennut ja ampua sieltä ulos pyrkineet. Hänellä oli mukanaan kahdeksan litraa diesel-polttoainetta.

Polttoaie raukesi, kun Breivik huomasi unohtaneensa ottaa mukaan sytyttimen. Tämä mahdollisesti pelasti rakennuksessa olleet 47 nuorta.

Norjan poliisi tutkii, mitä kautta lehti on saanut haltuunsa salassa pidettävää oikeudenkäyntiaineistoa.

Breivikin vangitsemista pidennettiin viikko sitten 12 viikolla 6. helmikuuta saakka. Hänen oikeudenkäyntinsä on määrä alkaa 16. huhtikuuta.

Suosittelemme