Hyppää sisältöön

Talitintistä kuoriutuu tarvittaessa peto

Lintulautojen vakivieras ja pihapuiden söpöliini, talitiainen, paljastaa tiukan paikan tullen pimeän puolensa. Kylmänä talvena tinttilauma saattaa nokkia horrostavan lepakon hengiltä vain saadaakseen syötyä sen keräämät rasvavarastot parempiin suihin.

Kuva: Raine Martikainen

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin kertoo, että Unkarissa lintuväki on havainnut talitiaisten käyttävän hyväkseen talvehtivia pieniä lepakoita. Hän arvelee, että myös suomalaiset tintit saattavat hyvinkin syödä lepakkoaterioita hankalina talvina.

- Lepakot horrostavat kolopaikoissa, joihin myös tiaiset pääsevät ja hakeutuvat. Sellainen hyvin syönyt, horroksessa roikkuva lepakkohan on kyllä kieltämättä vähän kuin talipallo, Helin maalailee.

Tilaisuus tekee lihansyöjän

Sympaattisen pikkusiivekkään maine saa lintutieteellisen yhdistyksen nokkamieheltä toisenkin kolhun.

- Olen kuullut muilta lintuharrastajilta, että etenkin pakkasella talitiainen on voinut jopa yrittää pyydystää pienempää, huonokuntoista lintua. Tällaisen metsästyksen yleisyydestä on vaikea sanoa mitään, mutta kyllä talitintistäkin tarvittaessa kuoriutuu pieni peto, Jukka T. Helin kertoo.

Lintumaailmassa kasvissyöjän loikkaaminen lihansyöjäksi ei ole tavatonta.

- Talitiaiselle loikka ei ole edes kovin iso, koska sen ravintoon madot ja muut selkärangattomat kuuluvat muutenkin, Helin sanoo.

Ruokaa vasta lumen tultua

Jos haluaa varmistaa, ettei ainakaan omissa vintinnurkissa roiku kevään tullen kuoliaaksi nokittuja lepakonraatoja, kannattaa talvilintuja varten perustaa ruokintapaikka. Ruokinnan voi aloittaa jahka maassa on ensilumi.

- Ennen lumentuloa lintuja ei kannata ruokkia, muuten ne saattavat jättää muuttomatkansa väliin.

Ruokinta pitää ajoittaa pakkasille myös hygieniasyistä.

- Taudit leviävät helpommin lämpöisen kelin aikaan. Esimerkiksi viherpeipoissa on joillakin alueilla todettu loistautia. Muutama vuosi sitten niiden kanta romahti juuri loisten takia.

- Ruokintapaikalla on tärkeää muistaa puhtaus. Linnut eivät saa päästä ulostamaan ruoan päälle. Jos havaitsee ruokintapaikalla sairaan näköisiä lintuja, kannattaa puhdistaa paikka huolellisesti ja pitää pieni tauko ruokinnassa, Jukka T. Helin neuvoo.

Suosittelemme sinulle