Hyppää sisältöön

Steviasta haastaja sokerille ja aspartaamille

Suomen elintarviketeollisuus on kiinnostunut stevia-kasvista valmistettavan makeutusaineen käyttämisestä aspartaamin ja asesulfaami K:N korvaajana. Ensimmäiset stevia-tuotteet tulevat markkinoille joulukuussa.

Stevia-kasvi Kuva: YLE

EU:n komission hyväksyntä stevian käytölle elintarvikkeiden makeuttajana on saanut positiivisen vastaanoton Suomen elintarviketeollisuudessa. Ensimmäisenä stevia rebaudiana -kasvista uutettavaa makeutusainetta kokeilee tuotteissaan Hartwall.

Stevialla makeutetut virvoitusjuomat ja kivennäisvedet tulevat myyntiin joulukuussa, mutta tuotekehittely aloitettiin jo viisi vuotta sitten. Stevialla tarjotaan vastausta asiakaskunnan kiinnostukseen luonnonmukaisempia tuotteita kohtaan.

- Kuluttajilta on tullut paljon toiveita luontaisista ja keveistä vaihtoehdoista, ja tämä vastaa siihen trendiin, sanoo Hartwallin tuotekehityspäällikkö Hannele Alakarhu.

Moni välttelee tietoisesti keinotekoisia makeutusaineita, sillä varsinkin aspartaamilla epäillään olevan laajasti haittavaikutuksia. Esimerkiksi Fazerilla arvioidaankin, että stevian mahdollisuudet makeistuotteissa liittyvät erityisesti sokerittomiin tuotteisiin, joissa stevia voisi korvata keinotekoiset makeuttajat. Tuotekehittely tehdään parhaillaan.

Toisaalta ainakaan Hartwall ei ole kuitenkaan luopumassa kokonaan keinotekoisten makeutusaineiden käytöstä. Stevian käyttö on hieman niitä kalliimpaa, joten sillä makeutettujen tuotteiden hinnat ovat hieman normaalia korkeammat.

Käy myös kotikeittiöön

Kalorittoman, 300 kertaa sokeria makeamman ja täysin kasviperäisen stevian terveysvaikutuksia on selvitetty muutamassa tutkimuksessa.

- Stevialla näyttää olevan positiivisia vaikutuksia korkeasta verenpaineesta kärsiville sekä diabeetikoille. Tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimusta, jotta tuloksista voidaan varmistua, sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

EU:n ulkopuolella Latinalaisesta Amerikasta lähtöisin olevaa steviaa on saanut käyttää monessa maassa jo vuosia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa lanseerattiin viime vuoden aikana 63 stevialla makeutettua tuotetta. Myös Japanissa stevia on yleinen makeuttaja juomissa ja välipaloissa.

Ravitsemusterapeutti näkee stevialla käyttömahdollisuuksia myös kotikeittiöissä.

- Siinä vaiheessa kun stevia tulee käyttöön pöytämakeuttajaksi, todennäköisesti vielä tämän vuoden puolella, voi sillä mielestäni korvata makeuden monissa jälkiruoissa ja leivonnaisissa, Laatikainen uskoo.

Suosittelemme sinulle