Hyppää sisältöön

Terveysbisneksessä osataan säästää veroissa

Suurimmat sosiaali- ja terveyspalveluyritykset katsovat yhteisöverojensa pienuudesta huolimatta toimineensa laillisesti. Muun muassa Mehiläinen-konserni maksoi viime tilikaudeltaan yli 200 miljoonan liikevaihdolla yhteisöveroa runsaat 300 000 euroa. Valtiovarainministeriö aikoo puuttua asiaan elinkeinoverotuksen muutoksilla.

Mehiläisen kyltti
Kuva: YLE

- Kaikki mitä Mehiläinen Oy, joka on siis Suomeen rekisteröity yhtiö ja Ambea AB, joka on muun muassa Mehiläisen emoyhtiö ja rekisteröity Ruotsiin, niin molemmat yhtiöt toimivat täysin Suomen ja Ruotsin lakien mukaisesti, sanoo Mehiläisen hallituksen puheenjohtaja Matti Bergendahl. Hän on myös Ambean toimitusjohtaja.

Mehiläinen Oy:n konsernituloslaskelmassa liikevoitto oli 1.5.2010 alkaneen ja 30.4.2011 päättyneen tilivuoden ajalta vajaat 35 miljoonaa euroa.

Myös toisessa sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistamisten myötä ripeästi kasvaneessa yhtiössä- Attendossa – korostetaan toiminnan lainmukaisuutta.

Veron määräksi vuodelta 2010 Attendo ilmoittaa vajaat 1,9 miljoonaa euroa. Attendo MedOnen liikevaihto samana vuonna oli Patentti- ja rekisterihallituksesta saadun tilinpäätöksen mukaan vajaat 163 miljoonaa euroa ja liikevoitto vajaat 20 miljoonaa.

Kolmannesta alan suuresta yhtiöstä, Suomen Terveystalosta, kerrotaan että vuonna 2010 yhteisöveroa on maksettu 0,8 miljoonaa euroa. Patentti- ja rekisterihallituksesta poimitun tilinpäätöksen mukaan Suomen Terveystalo Oy:n liikevaihto oli viime vuonna 200 miljoonaa euroa ja liikevoitto runsaat 9 miljoonaa. Yhtiön mukaan yhteisöveroa ovat vähentäneet aiempien vuosien aikana syntyneet liiketoiminnan tappiot.

Verokeinotteluun aiotaan puuttua

Sosiaali- ja terveyspalveluyritysten verotusta koskevan keskustelun vauhdittamana hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on käsitellyt terveysyhtiöiden verotuksen keveyden yhtä syytä, eli rajoittamatonta korkojen verovähennysoikeutta.

Valtiovarainministeriön mukaan elinkeinoverotuksen korkovähennysoikeutta ollaankin nyt tarkistamassa niin, että yhteiskunnalle haitallinen verokeinottelu saadaan kuriin.

Vähennysoikeudesta on tarkoitus päättää ensi kevään aikana, ja muutokset on määrä saada voimaan vuoden 2013 alusta.

- Meidän näkemys on, että yritysten korkojen vähennysoikeuden tulee olla nykyisen kaltainen, mutta se tulisi rajata Suomeen tehtäviin investointeihin, sanoo Attendo MedOnen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen.

Mehiläisen hallituksen puheenjohtaja Bergendahl on arviossaan varovaisempi

- Mitä tulee verolainsäädäntöön, se ei ole yritysten asia kommentoida, hän sanoo.

Suosittelemme sinulle