Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Ajatuskupla: (Kielletty) suudelma

Italialainen vaatefirma kuvitteli parantavansa maailmaa pusukuvien avulla. Toisin kuitenkin kävi. Poliitikkojen pussauskuvista nousi kohu ja poru. Devy Nagalingam miettii suudelman voimaa.

Osa Benettonin kohua herättäneestä mainoksesta.
Osa Benettonin kohua herättäneestä mainoksesta. Kuva: EPA / Ufficio Stampa
Avaa Yle-sovelluksessa

Italialainen vaatefirma Benetton repäisi jälleen. Sen uudessa mainoskampanjassa ei näkynyt vaatteita tai malleja, mikä nyt ei ole mitenkään poikkeuksellista kyseiselle merkille, vaan valtavissa ulkoilmajulisteissa oli suutelevia ihmisiä. Kuvissa suuteloimassa oli muun muassa Barack Obama kiinalaisen kollegansa Hu Jintan kanssa. Kuvaa käsittelemällä pussaamaan oli laitettu myös Angela Merkel ja Nicolas Sarkozy.

Yksi kuva kohahdutti ylitse muiden. Nimittäin paavi Benedictus neljännentoista suukkottelu imaami Ahmad al-Taybebia sai Vatikaanin kihisemään kiukusta ja uhkaamaan oikeustoimilla. Vatikaanin edessä Benettonkin nöyrtyi, eikä aikaakaan kun mainoskuvat poistettiin katukuvasta.

Toisin oli asiat vuonna 1979, kun Itä-Berliinissä juhlittiin Itä-Saksan 30-vuotista taivalta. Neuvostoliiton silloisen johtajan Leonid Breznevin lopetettua juhlapuheensa kiiruhti Erich Honecker kaappaamaan kollegansa karhumaiseen halaukseen ja hartaaseen, jopa intohimoiseen suuteluun. Paikalla ollut freelancervalokuvaaja Régis Bossu ei arvannut tekevänsä historiaa napatessaan juuri oikealla hetkellä jo ikoniksi muodostuneen otoksensa tästä veljellisen rakkauden tunnustuksesta, joka lienee toiminut Benettonin kampanjan esikuvana. Breznevin kerrottiin tuolloin kommentoineen kollegaansa: ”Poliitikkona, roskaa ... mutta mikä loistava suutelija!”

Paavin ja muiden valtiojohtajien pusukuvat ovat osa Benettonin Unhate-kampanjaa. Yhtiö kun haluaa taistella vihan kulttuuria vastaan sen kaikissa muodoissa. Myönnettäköön, että kampanjan suunnittelijat ovat varmasti alansa parhaimmistoa, ja tarkoitusperät ovat ensisijaisesti kaupalliset, mutta Benetton onnistui taas läimäyttämään ihmisiä poskelle. Parasta ja tehokkainta mainontaa vai mitä? Ja toisaalta, tässä vihan, ahdasmielisyyden, rasismin ja terrorin todellisuudessa mainos photoshopattuine suudelmineen ja vihattomuuden sanomineen on minusta hieno. Unhate.

Ajatusleikki on vastustamaton. Kenet suomalaiset poliitikot sinä laittaisit pussaamaan maailman rauhan puolesta? Päivi Räsänen ja Jani Toivola? Paavo Lipponen ja Timo Soini?

Suosittelemme