Hyppää sisältöön

Robottipotilas ei kuole hoitovirheeseen

Simulaatio-oppimisympäristö mahdollistaa hoitotyön opiskelussa potilasturvallisen harjoittelun. Hoitotyötä opetellaan ihmisen sijasta robottinuken avulla.

Simulaatiohuone Kajaanissa
Kuva: YLE

Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Kainuun ammattiopiston yhteisissä simulaatio-oppimisympäristöissä pystytään harjoittelemaan sairaalassa ja kodissa tapahtuvia hoitotilanteita. Oikean ihmisen sijasta potilaana on nukke, jolla on kaikki tarvittavat elintoiminnot. Robottinukelta on kuultavissa mm. hengitysäänet, sydänäänet ja suolistoäänet.

- Pari viikkoa käytössä ollut simulaatio-oppimisympäristö on tarkoitettu hoitotyön opiskelijoiden lisäksi myös alan työntekijöille, kertoo terveysalan opettaja Pietari Heikkilä.

Simulaatio-oppimisympäristössä pyritään jäljittelemään todellista tilannetta, jossa on tekemistä ja toimintaa. Opiskelija saa tehdä hoitoratkaisut itsenäisesti, sillä opettaja seuraa toimintaa kameroiden välityksellä erillisessä ohjaushuoneessa. Tämä lisää päätöksentekokykyä ja käytännön hoitotaitoja. Kun potilaana on robottinukke, ei opiskelijan tarvitse pelätä erehtymistä.

- Erehtyminen on luvallista ja tämä on turvallinen ympäristö erehtyä. Monesti sanotaan, että virheistä opitaan parhaiten ja oikeastaan vähän toivotaankin, että niitä sattuisi, sanoo Heikkilä.

Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Kainuun ammattiopiston yhteisen oppimisympäristön virallisia avajaisia vietettiin perjantaina.

Suosittelemme sinulle