Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Islannin torjuma kiinalaismiljonääri tähyää nyt Suomeen

Islannista suurta maa-aluetta havitellut kiinalainen miljonääri ei luovuta. Seuraavaksi matkailuyrittäjän tähtäimessä ovat Suomi ja muut pohjoismaat. Huang Nubo on yhä kiinnostunut hotellin tai lomakylän perustamisesta Suomeen, hän vahvistaa YLE Uutisille Pekingissä.

Huang Nubo
Huang Nubo Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

- Aion lähettää helmi-maaliskuussa ryhmän työntekijöitämme Suomeen ottamaan selvää olosuhteista ja lainsäädännöstä. Minulle on lähetetty Suomesta jo esitteitä, mutta muuten en tiedä maastanne vielä paljoakaan. Islannin epämiellyttävien kokemusten jälkeen haluan tietää yksityiskohdat tarkasti ennen päätöksen tekoa, Huang kertoi.

Huang on tuohtunut Islannin hallituksen päätöksestä tyrmätä hänen yrityksensä hankkia lähes Espoon kokoinen maapala Islannista.

Kiinassa ja Yhdysvalloissa matkailuyrittäjänä omaisuutensa tehnyt Huang halusi rakentaa luonnonkauniille alueelle viiden tähden matkailukohteen, joka olisi sisältänyt muun muassa luksushotellin ja golfkentän. Hankkeen arvo olisi ollut noin 150 miljoonaa euroa.

Islannin sisäministeri esti kaupan viime metreillä, vaikka valtionvarainministeriössä sille oli jo näytetty vihreää valoa.

Huang syytti Islantia syrjinnästä Englanninkielisessä China Daily-lehdessä sunnuntaina.

- Kiinan markkinat halutaan avata, mutta kiinalaisilta sijoittajilta suljetaan ovet, hän jyrisi.

Islannissa on arveltu, että syy kauppojen peruuntumiseen olivat epäilyt Kiinan mahdollisista pyrkimyksistä saada jalansijaa energiavaroistaan rikkailla arktisilla alueilla. Alue on tärkeä myös geopoliittisesti. Napa-alueiden sulamisen on ennustettu avaavan uuden nopeamman merellisen kuljetusreitin Euroopan ja Aasian välille.

Kiinan propagandaministeriön virkamiehenä aiemmin työskennellyt Huang on kiistänyt jyrkästi epäilyt joiden mukaan hän toimisi maansa hallituksen laskuun.

Aiemmin syksyllä Huang kertoi YLE Uutisten haastattelussa olevansa kiinnostunut investoimaan lomakohteeseen napapiirille esimerkiksi joulupukin pajakylän lähistölle. Nyt kohde voisi olla muuallakin maassa, kunhan sijainti on sopiva.

- Jos sijoituspäätös syntyy, haluan ostaa myös maata. Islannin kokemuksen jälkeen minulle riittäisi hyvin muutaman hehtaarin maa-alue. Mutta jos investointi-ilmapiiri Suomessa on yhtä vihamielinen kuin Islannissa jätän asian sikseen. Islantilaisten kanssa harrastan jatkossa enää runoutta, sikäläisiä runoilijapiirejä sponsoroiva Huang sanoi.

Suosittelemme