Hyppää sisältöön

Säveltäjä voi olla kuin puuseppä

Rantasalmelaistunut säveltäjä Janne Ikonen antaa melodian ottaa itsensä kiinni vaikka työmatkalla kotoa Mikkeliin. Savon sotilassoittokunnan riveissä lyömäsoittajana ja säveltäjänä työskentelevä Ikonen kokee olevansa kuin puuseppä.

Janne Ikonen on saanut pestin Savon sotilassoittokunnasta. Kuva: YLE / Susanna Pekkarinen

Lieksalaislähtöinen muusikko Janne Ikonen tunnetaan puhallinmusiikistaan. Ei ihme, sillä soitinopinnot alkoivat aikanaan juuri vaskipuhaltimilla.

Vihjeitä tulevista kapellimestarin kyvyistä sukulaiset huomasivat kuitenkin jo silloin, kun pikkupoika intoutui hautajaisissa tarttumaan kiinni virsilaulun tahdista.

- Toiset lauloivat virttä, ja minä leikin kapellimestaria, hymyilee Ikonen.

Kun kotiin vielä hankittiin piano, poika halusi kokeilla, millaista musiikkia sillä voi tehdä. Uutta vauhtia innostus sai, kun Ikonen yläasteikäisenä aloitti soittamisen rockbändissä.

- Siinä syntyi omia biisejä. Samaan aikaan aloin myös soittaa lyömäsoittimia.

Säveltäjä kuin puuseppä

Janne Ikonen on opiskellut Keski-Suomen konservatoriossa Jyväskylässä, Helsingin yliopistossa sekä Sibelius-Akatemiassa. Opinnot musiikkikasvatuksessa, musiikkitieteessä ja sävellyksessä sekä eri soittimissa tukevat toisiaan.

Vuodet esimerkiksi Puhkupillien ja Jyväskylän yliopiston sinfoniaorkesterin parissa ovat jo tarjonneet mahdollisuuden säveltää suoraan käyttöön päätyvää musiikkia. Puhallinmusiikkipitäjä Rantasalmella kuullaan Ikosen musiikkia tuon tuosta.

- Koen olevani kuin puuseppä. Sävellän musiikkia arjessa. Varsinkin kun säveltää nuorille soittajille, pitää ottaa huomioon myös soittajien taidot.

Teokset saavat lopullisen muotonsa joko kotona tai työhuoneessa Karkialammen entisellä varuskunta-alueella. Nykyinen työhuone sijaitsee ikkunattomassa kellarissa, samassa huoneessa, joka toimii soitinvarastona.

Jaottelu on tapa jäsentää maailmaa

Ikonen ei näe suuria raja-aitoja niinsanotun kevyen ja vakavamman musiikin välillä. Yhtä aikaa työn alla voi olla vaikkapa sovitus humppaan tai soitinnus Sibeliuksen musiikkiin.

- Siinä missä ihmisellä on tarve jäsentää maailmaa, on tarve jäsentää myös musiikkia. Itse olen säveltänyt niin kevyempää kuin klassista musiikkia, toteaa Ikonen.

Se suuri mestariteos odottaa vielä itseään. Tietokoneen kovalevyllä on erilaisia aihelmia, joita kukaan ei ole tilannut tai pyytänyt.

- En voi sanoa, että hihassani on rokkihitti tai sinfonia. Mutta olen siitä onnekkaassa asemassa, että olen jo vuosia tiennyt, mitä seuraavaksi teen.

Tilauksia onkin tullut Pohjois-Amerikkaa myöten. Tammikuussa 2012 edessä on kaksi sävellyskonserttia, toinen Yhdysvalloissa, toinen Kanadassa.

- Tulee siellä muutama kantaesitys, luulisin, Ikonen virnistää.

Suosittelemme sinulle