Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Suullinen uhkaus voi viedä aseluvat

Päihde- tai parisuhdeongelmat ovat yleisin syy evätä aseluvat, kertoo ylikomisario Seppo Immonen Etelä-Karjalan poliisista.

Poliisin takavarikoima käsiase.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Uhkailutilanteen ei tarvitse olla edes aseellinen uhkaus, kun aseluvat voi menettää.

- Riittää kun suullisesti uhkailee, vaikka ilman asetta, niin se voi olla riittävä peruste peruuttaa aseluvat, kertoo ylikomisario Immonen.

- Aseluvan haltijoiden pitäisi ymmärtää, että päihteiden käyttö ja aseet eivät sovi yhteen. Jos päihteiden käyttö ei ole hallinnassa, henkilöllä on rattijuopumuksia tai putkareissuja, niin aseluvat otetaan käsittelyyn.

Myös poliisin valvonta on tarkempaa kuin ennen. Jos aseluvan haltijalla on päihde- tai parisuhdeongelmia, niin luvat kyllä hyvin herkästi perutaan, sanoo ylikomisario Seppo Immonen.

Etelä-Karjalan alueella perutaan vuosittain lähes sadan henkilön aseluvat.

Uusiin aselupiin soveltuuskoe

Kesäkuussa voimaan astuneen ampuma-aselain muutoksen mukaan nuoren käsiaseen ampuma-aselupa nousi 20 ikävuoteen. Metsästysaseiden osalta ikäraja on 18 vuotta.

Hakija joutuu poliisin valvonnassa tekemään tietokoneella soveltuvuustestin. Testissä vastataan 267 kysymykseen kyllä tai ei -periaatteella. Koe mittaa ihmismielen hengistä tilaa, kertoo Immonen.

Lisäksi hakija joutuu kahden poliisilaitoksen virkailijan suulliseen haastatteluun.

Suosittelemme sinulle