Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Viime vuodet ovat olleet poikkeuksellisen lämpimiä

YK:n ilmatieteen järjestön WMO:n mukaan viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana on mitattu maailman 13 lämpimintä vuotta. Kuluvasta vuodesta on tulossa mittaushistorian kymmenenneksi lämpimin.

Tutkimusalus Polarstern Pohjoisella jäämerellä lähellä pohjoisnapaa.
Tutkimusalus Polarstern Pohjoisella jäämerellä lähellä pohjoisnapaa elokuussa 2011. Kuva: Mario Hoppmann / Alfred Wegener Institute
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailman ilmatieteen järjestö WMO on julkaissut tämän vuoden alustavia ilmastotietoja YK:n ilmastokokouksessa Durbanissa, Etelä-Afrikassa.

Tammi-lokakuun tietojen mukaan tästä vuodesta muodostuu kymmenenneksi lämpimin koko mittaushistorian ajalta. Maailmanlaajuista mittausta on tehty vuodesta 1850 alkaen.

Mittaushistorian 13 lämpimintä vuotta osuu myös 15 viime vuoden ajalle.

WMO:n mukaan tämä vuosi on ollut poikkeuksellisesti lämmin, vaikka ilmastoon on vaikuttanut voimakas La Niña -ilmiö. Tyypillisesti tällaisina vuosina maapallon keskilämpötila on tavannut jäädä alhaiseksi.

Arktinen merijää pienenee

WMO raportoi myös arktisen kesäaikaisen merijään vähentymisestä. Merijää suli tänä vuonna lähes yhtä pieneksi kuin ennätysvuonna 2007. Minimi oli tänä vuonna 4,33 miljoonaa km². Tämä on 35 prosenttia alle vuosien 1979–2000 keskiarvon.

Sekä koillisväylä että luoteisväylä olivat poikkeuksellisesti molemmat jäättömiä vuoden 2011 loppukesästä.

Suosittelemme sinulle