Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Breivik todettiin syyntakeettomaksi

Joukkosurmaaja Anders Behring Breivik ei ole rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan, katsoo norjalainen oikeusistuin. Sen arvion mukaan Breivik oli psyykkisesti sairas tappaessaan 77 ihmistä Oslossa ja Utøyan saarella viime kesänä. Ratkaisu perustuu kahden psykiatrin raporttiin, joka luovutettiin tiistaiaamuna oikeudelle.

Marraskuun 22. päivä julkaistu kuva Oslon ministerikortteleiden korjaustöistä Anders Breivikin tekemän pommi-iskun jäljiltä.
Marraskuun 22. päivä julkaistu kuva Oslon ministerikortteleiden korjaustöistä Anders Breivikin tekemän pommi-iskun jäljiltä. Kuva: EPA / Statsbygg
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyntakeettomaksi julistaminen merkitsee käytännössä sitä, että Breivikiä ei tuomita vankeuteen, vaan hänet lähetetään pakkohoitoon psykiatriseen sairaalaan mahdollisesti jopa lopuksi iäkseen.

Psykiatrit laativat raporttinsa Breivikin tilasta keskusteltuaan hänen kanssaan 13 kertaa ja käytyään läpi kaikkiaan 130 tuntia poliisikuulustelutallenteita.

Syyttäjä Svein Holdenin mukaan loppupäätelmä oli, että Breivik elää omassa harhaisessa maailmassaan, joka hallitsee hänen ajatuksiaan ja tekojaan.

Psykiatrien raportti menee vielä Norjan oikeuslääketieteellisen lautakunnan hyväksyttäväksi. Joukkosurmaajan oikeudenkäynti alkaa näillä näkymin huhtikuussa.

Hyväksikäytetty lapsi?

Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi aiemmin, että Breivik on saattanut kokea seksuaalista hyväksikäyttöä lapsena. NRK:n mukaan psykologi, joka suositti Breivikin siirtämistä sijaiskotiin tämän ollessa nelivuotias, arvioi häntä ehkä pahoinpidellyn seksuaalisesti.

NRK:n mukaan tiedoille on löytynyt vahvistusta kahdesta eri lähteestä. Lisäksi Breivikin lapsuus on saattanut olla kovempi kuin on ollut tiedossa, NRK kertoo.

Suosittelemme