Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Suomi vähentää Afganistan-joukkoja

Suomi aloittaa ensi vuonna joukkojen vähentämisen Afganistanista. Naton ISAF-operaation nykyisestä 195 suomalaissotilaasta kotiutetaan ensi vuonna 50. Tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta sopivat asiasta tänään tiistaina.

Suomalaiset rauhanturvaajat.
There are just under 200 Finnish peacekeepers in Afghanistan. Kuva: Yle / Ville Mättö
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen osallistumisessa painotusta siirretään kehitysyhteistyöhön, siviilikriisinhallintaan ja Afganistanin turvallisuusviranomaisten koulutukseen. Maakohtaista kehitysrahoitusta on tarkoitus nostaa 20 miljoonaan euroon vuonna 2014.

- Kun meillä on nyt se alle 200 sotilasta Afganistanissa kriisinhallintatehtävissä, niin tämä määrä vähenee sillä 50 sotilaalla, jotka vaaleihin liittyen sinne lisättiin ensi vuoden aikana kotiutettaviksi, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoo.

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta Utva käsitteli Afganistanin kriisinhallintaoperaatiota tiistaina aamupäivällä. Varsinainen Afganistan-selonteko julkistetaan myöhemmin.

Suomen on määrä esitellä Afganistanin-toiminnan linjauksiaan Bonnin suuressa kansainvälisessä Afganistan-kokouksessa joulukuun 5. päivänä.

Suomi tekee Afganistanissa rauhantaturvayhteistyötä erityisesti Ruotsin ja Saksan kanssa. Saksa vähentää joukkojaan ensi vuonna Afganistanissa lähes viidenneksellä. Ruotsi kotiuttaa ensi vuonna Afganistanista 180 sotilasta eli vajaan kolmasosan joukoistaan. Turvallisuusvastuun on määrä siirtyä Afganistanin omille viranomaisille vuoden 2014 alkuun mennessä.

Presidentti Tarja Halonen sanoo, että suunta on selvä.

- Afgaaneille lisää vastuuta. Me emme ole lähdössä kertaheitolla; se on tuen muuttumista, enemmän afgaanien omaa vastuuta lisäten.

Puolustusministeri Stefan Wallin (r.) sanoo, että johtotähtenä on edelleenkin humanitaaristen arvojen, ihmisoikeuksien kunnioittaminen.

- Afganistanissa on toivottavasti näköpiirissä sellainen kehitys, jossa tytöt saisivat edelleen käydä koulua ja siviiliyhteiskunta pelaa. Tässä mielessä Suomella on edelleenkin vastuita kannettavanaan siinä vaiheessa, kun siirrytään sotilaskouluttajatehtäviin ja apumme taso nousee.

Suosittelemme