Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Loukkaako katumaalauksen kielto sananvapautta?

Tampereen keskustaan suunnitellun rauhankyyhkyjä esittävän katumaalauksen kieltäminen on herättänyt keskustelua. Taiteilija Juho Viitala olisi teoksellaan halunnut kiinnittää huomiota Israelin Palestiinan-politiikkaan. Koska maalaus on poliittisesti kantaaottava, maalauksen kieltoa on pidetty jopa sananvapautta rajoittavana.

Taiteilija Juho Viitala esittelee Keskustorilla kohtaa johon katumaalaus oli tarkoitus tehdä.
Taiteilija Juho Viitala esittelee Keskustorilla kohtaa johon maalaus oli tarkoitus tehdä. Kuva: YLE / Petri Aaltonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen ydinkeskustassa Jugend-torilla ei näy taiteilija Juho Viitalan katumaalausta. Kaupungin rakennuttamispäällikkö Milko Tietäväinen peruutti luvan ennen maalauspäivää.

- Meillä ei katuihin tai toripintoihin maalata mitään muuta kuin liikenteen ohjaukseen tai sen alueen käyttöön liittyviä merkintöjä. Sen on se ensisijainen periaate, ja on ollut aina.

Taiteilija Juho Viitala on päätöksestä ihmeissään.

- Se olisi ollut 2,5 metriä kertaa 4 metriä, ihan valkoinen silhuettikuva kyyhkyparvesta, joka muodostaa arabiankielisen salaam-sanan.

Juho Viitalan katumaalauksen luvan käsittely ei mennyt normaalin kaavan mukaan.

- Meillä on kaupungissa kuvataiteen yhteistyöryhmä, jossa me käsitellään sellaisia asioita, mitkä liittyvät julkiseen taiteeseen ja julkiseen katukuvaan ja aukioihin. Tässä kyseenomaisessa tapauksessa mikä tällä viikolla sattui, niin jostain syystä taidemuseota ei konsultoitu ollenkaan. Silloin ei ehkä ymmärretty näitä seurauksia, sanoo Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju.

Onko kiellon syy tekninen vai poliittinen?

Tekijä itse arvelee, että syynä kieltoon oli teoksen poliittinen sanoma.

- Yritin siinä viestittää, että laiton miehitys, joka palestiinalaisalueilla on jatkunut loputtomiin Israelin toimesta, niin se ei varmastikaan ole kovin hyvä asia Suomen ulkopoliittisen linjan kanssa olla ristiriidassa niin vakavasti, puolustusministeriön materiaalihankinnat ja vastakauppasopimukset.

Kaupungin rakennuttamispäällikkö Milko Tietäväinen pohtii taideteoksen sanomaa.

- Jos siellä on tällainen viesti, niin miten sitten jatkossa, jos tulee vastaavanlaisia, jopa toiseen suuntaan tai hyvinkin pitkälle meneviä, radikaalejakin ilmaisuja, niin mihin vedetään raja?

Tampereen taidemuseon johtajan Taina Myllyharjun mielestä tapauksesta ei kannata tehdä yleistyksiä.

- Toivon, että tämä ei jää käsitykseksi, että täällä aina näin toimittaisiin.

Suosittelemme