Hyppää sisältöön

Ajatuskupla: Tauti isolla alkukirjaimella

Onpa olemassa tartuntatauti, joka tarttuu kaikkiin vauvasta vaariin, vaikka olisi mitä tahansa vitamiineja syönyt tai itseään kunnossa pitänyt. Eivät auta antibiootit saati homeopatia.

Kuva: Sami Tammi / Yle

Tauti tuntee nimen Kiire. Isolla kirjoitettuna. Kiire alkaa jo olla sen verran elimellinen osa arkeamme, että sille kehittyy kohta varmasti jo keuhkot. Tai raajat. Ehtii nopeammin perille, siis Kiire.

Kiire on jo niin merkittävä asia, että sille on kehittynyt vastarintaliike: Slow movement eli hitausliike. Kaikille merkittäville asioille kehittyy tai kehitetään aina vastavoima. Siis ihminen kehittää. Ja näin tässäkin on tapahtunut.

Hommat tehtiin aikanaan tämän ajan ihmisen näkökulmasta katsoen aika pirskatin hitaasti. Pyramidit, Kiinan muurit ja heinätyöt. Sitten vaan alkoi ensiksi faaraoita ja keisareita ketuttaa, että eihän se muistomerkki valmistu ajallaan, ja myöhemmin tilalliset harmittelivat, että ei tule tiliä: "Hankitaan kunnon koneet ja vähän lisää maita!"

Tuli teollinen vallankumous ja kaikkea saatiin nopeasti. Kehitys kehittyi ja ahneus ahneutui entisestään. Ymmärrettäviä ilmiöitä kaikki. Olemmehan ihmisiä. Tällaisiksi itsemme tehneitä.

Mutta nyt siis Kiireen vastavoimaan eli hitauteen. Sitä en tosin voi missään nimessä kirjoittaa vielä isolla alkukirjaimella. Hitaus on vasta lapsenkengissä matkallaan elimelliseksi osaksi ihmistä, jos sellaiseksi koskaan edes pääsee, mutta annetaan edes mahdollisuus.

Hitauden nimeen vannovat varmasti toteavat, että itse aiheutettua tämä kaikki kiire on. Sitä minä en allekirjoita. Mielestäni Kiire ei ole yksilön itsensä itselleen aiheuttamaan. Valitettavasti riittää, että ihminen syntyy. Ensimmäiset sanat, jotka vauva kuulee niiden ”voi kuinka ihana ja kaunis” jälkeen ovat: ”Nyt täytyy siirtyä toiselle osastolle”. Ja siitä se lähtee. Kiireen kiteytyminen ihmisen osaksi. Ja myöhemmällä iällä päiväkodeissa, kouluissa ja työelämässä vauhti vain kiihtyy.

Ja jos yrittää hypätä siitä Kiireen vetämästä kelkasta hitauden työntämään rekeen, niin leimautuu vähän oudoksi. Jonkinlaiseksi aktivistiksi ja hitausliikkeen jäseneksi.

Kiire ei kysele jäsenkortteja. Se vain on. Hyväksyttynä osana ihmistä. Hyväksytympänä kuin hitaus.

Suosittelemme sinulle