Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Oscar Wilden hauta suojattiin suudelmilta

Irlantilaisen kirjailijan Oscar Wilden hauta Pariisissa on suojeltu innokkailta ihailijoilta lasiseinillä. Wilden hautakiven suuteleminen ehti yltyä niin yleiseksi tavaksi, että kivi uhkasi tuhoutua, kun kaiverrukset kuluivat ja huulipunan rasva painui syvälle kiven uurteisiin.

Avaa Yle-sovelluksessa

Wilde kuoli pariisilaishotellissa vuonna 1900 ja haudattiin Pere Lachaisen hautausmaalle. Hänen hautamuistomerkissään on Jacob Epsteinin veistämä lentävä enkeli.

Ensimmäinen vandaali hakkasi irti enkelin sukuelimet, ja 1980-luvulla muistomerkkiin alkoi ilmestyä yhä enemmän graffiteja. Wilden omaiset pyysivät haudan nimeämistä historialliseksi muistomerkiksi saadakseen viranomaisten rahallista apua puhdistuskuluihin. Sotkijoita uhkasivat sen jälkeen tuhansien eurojen sakot.

Vuonna 1999 tilanne sai uuden käänteen, kun joku keksi painaa punatuilla huulillaan suudelman hautakiveen. Samalla hän tuli aloittaneeksi uuden muodin. Irlannin kulttuurikeskuksen mukaan se oli vielä pahempi kuin graffitien piirtely, sillä kunkin punatun suudelman rasva jätti kiveen "varjon", vaikka väri saatiinkin pois.

Puhdistetulle, lasiseinillä suojatulle haudalle päästetään vierailijoita jälleen keskiviikkona, Wilden kuoleman 111-vuotispäivänä. Paikalla on Ranskan ja Irlannin viranomaisten lisäksi muun muassa Wilden ainoa lapsenlapsi.

Suosittelemme sinulle