Suomen Aku Ankka -lehti täyttää maanantaina 5. joulukuuta 60 vuotta. Torstaina 8. joulukuuta puolestaan juhlitaan ensimmäistä kertaa virallisena liputuspäivänä Jean Sibeliuksen päivää ja suomalaisen musiikin päivää.
Niinpä tuoreessa, 30. marraskuuta ilmestyneessä Aku Ankassa julkaistiin seikkailu nimeltä Kadonnut sinfonia. Aku Ankan vt. päätoimittaja Aki Hyyppä kertoo, että ajatusta sarjasta on muhiteltu jo pitkään.
- On tässä muutaman vuoden aikana ollut tapana yrittää keksiä sopivia suomalaisia tarinan aiheita. Olemme tehneet Waltarin juhlavuoden kunniaksi Sinuhe-sovituksen ja viime vuonna oli Nummisuutarit. Mietittiin suomalaisille tuttuja kansallisia ikoneja ja Sibelius on tällä listalla tietysti hyvinkin korkealla.
- Kun tarinaan tarvitaan draama ja se mitä selvitellään, niin tuli mieleen kadonnut kahdeksas sinfonia, ja että olisi hauska keksiä akumainen selvitys sille, mitä sinfonialle tapahtui, kertoo Hyyppä.
"Mestariteoksen piilotteleminen on rikollista. Partituuri esiin!"
Aku ja veljenpojat etsivät kadonnutta sinfoniaa ympäri maita ja mantuja. Tarinassa vilahtaa myös Sipuliuksen syntymäkoti -museo, jonka esikuva löytyy Hämeenlinnan keskustasta.
- Tässä etsitään vinkkejä siitä, mistä sinfonia mahdollisesti löytyy. Pyöriteltiin käsikirjoittaja-piirtäjä Kari Korhosen kanssa kuvina, mitkä on ne paikat missä tässä pitää käydä. Syntymäkoti oli siihen mukava ottaa, Aki Hyyppä kertoo.
Oikeassa museossa Sibeliuksesta ei toki oteta "kaikkea irti" sarjakuvan tapaan. Ulos pääsee ilman rihkamalaatikollista.
- Huumori aina vähän kärjistää, mutta osittain on kyseessä se, miten Sipuliusta on Ankkalinnassa kaupallistettu, eli otettiin humoristisia vapauksia asian suhteen.
"Kyllä me pojat totisesti jaksoimme turista taiteesta."
Tarinassa on ruutu, joka on saanut innoituksensa Akseli Gallén-Kallelan maalauksesta. Siinä Gallén, Oskar Merikanto, Robert Kajanus ja Jean Sibelius ovat kerääntyneinä pöydän ympärille keskustelemaan taiteesta.
- Tässä otettiin Hotelli Komppi ja tuon ajan taiteilijoitten kokoontumiset siellä. Symposium-taulussa on oikein hieno asetelma, miten nämä herrat puhuvat taiteesta ja Korhonen keksi loistavan idean ottaa taulu mukaan tähän, Hyyppä sanoo.
Akkari siis edelleen sekä viihdyttää että sivistää.
- On kaikista hauskinta sivistää ihmisiä viihteen kautta. Yhtäkkiä huomaa oppineensa jotakin, vaikka on koko ajan ollut pelkästään hauskaa. Se on salakavala tapa opettaa ihmisille uusia juttuja, myhäilee Hyyppä.
Väliotsikot sitaatteja Aku Ankan Kadonnut Sinfonia -tarinan puhekuplista.