Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

KalPa jyrää kaukalossa – Tappara kuittaa kannattajamäärissä

Tampelainen SM-liigajoukkue Tappara voittaa muut joukkueet mennen tullen fanimäärissä mitattuna. Joukkueen virallisessa kannattajayhdistyksessä on tällä hetkellä maksaneita jäseniä yli 3 000 eli 30 kertaa enemmän kuin SaiPalla. SaiPaFanit-yhdistykseen kuuluu 110 maksanutta jäsentä.

Avaa Yle-sovelluksessa

YLE Uutiset lähetti kyselyn SM-liigaseurojen ns. virallisille faniyhdistyksille. Näiden lisäksi monella seuralla on muitakin faniryhmittymiä, joiden jäsenmäärät lisäävät kannattajakuntaa.

Hurjimman kasvun lehtereilleen on saanut HIFK, jonka faniryhmän jäsenmäärä on jo lähellä 1 700:aa. Viime kaudella määrä oli 1 300. Myös Tampereen Ilveksen Ilves-Perhe on kasvanut viime vuodesta. Nyt Perheessä on 1 900 jäsentä, kun vuosi sitten määrä oli noin 1 600.

Melkoinen pudotus maksaneissa jäsenissä on yllättäen liigakärki KalPalla. Kun viime vuonna kuopiolaisten kannattajayhdistyksessä eli Mustassa Verkostossa oli 225 maksanutta, on määrä tippunut nyt alle kahden sadan. Pudotusta on myös mm. JYPin, Ässien ja SaiPan kohdalla.

On kuitenkin muistettava, että kausi lähenee vasta puoliväliään, ja perinteisesti kannattajayhdistysten väki heräilee maksamaan jäsenmaksuja vasta kauden kiihkeimmässä vaiheessa.

- Espoon sekasortoisesta alkukaudesta johtuen moni ei ole hankkinut kausikorttia, eikä sitä myötä myöskään maksanut jäsenmaksuaan meille. Nyt tilanne normalisoitunee, kuvailee Blues Fan Clubin puheenjohtaja Jussi Keskinen.

Kannattajilta kritiikkiä ja tukea

Joukkueiden menestys ja myös menestymättömyys alkukaudesta ovat yllättäneet fanit. Esimerkiksi puolustavan mestarin HIFK:n fanit ovat kritisoineet valmennusjohdon ylläpitämää pelityyliä.

- Nihkeätä on ollut. Hifkiläiset ei niinkään kaipaa välttämättä voittoja, vaan viihdyttävää peliä. Korkealta karvausta ja aggressiivista peliä ei ole oikein näkynyt, eikä kukaan jaksa katsoa marraskuussa mitään nolla–nolla-nyhjäystä. Mutta nyt onneksi näyttää jo paremmalta ja viime peleissä homma on kääntynyt parempaan, toteaa HIFK Fan Clubin hallituksen jäsen Jouni Manninen.

Myös sarjataulukon häntäpäässä majailevien joukkueiden kannattajilla riittää uskoa.

- SaiPaFanien slogan ”aina tukena” pätee tänäkin päivänä, vaikka sijoitus on häntäpäässä. Faneilla riittää uskoa ja tahtoa omaa joukkuetta kohtaan. Uskomme, että SaiPalla on samanlaiset mahdollisuudet pärjätä kuin muillakin joukkueilla, mutta toki pitää ottaa huomioon liigan pienin budjetti, toteaa SaiPaFanien toiminnanjohtaja Pauli Mikkonen.

Porin Ässien Pataljoona puheenjohtaja Jarkko Huhtala toivoo tunnelman paranevan kautta linjan.

- Liigahallien tunnelmassa on vielä paljon parantamisen varaa. Monella seuralla vain pieni kannattajajoukko pitää yksin meteliä hallissa koko ottelun ajan. Tätä porukkaa pitää jatkossa saada suuremmaksi, Huhtala toteaa.

Ryhmien välillä nokkapokkaa

Muutaman seuran kannattajakunta on jakaantunut kilpaileviin leireihin. Esimerkiksi Turun Palloseuralla on

Tepsiläiset ry:n lisäksi TPS-kannattajat-niminen ryhmä. Turkuhallissa joukot kannustavat omiaan kahdessa eri katsomonosassa. Myös internetin keskustelupalstoilla sananvaihto on kitkerää, vaikkakin viime päivinä kannustusjoukot ovat lähentyneet.

Myös HPK:n Ritarikunta ja äänekäs Sikakatsomo ovat peleissä toisistaan erillään. Ritarikunnasta kerrotaan, että hämeenlinnalaisten kotihalliin on vasta perustettu uusi fanikatsomo, johon ovat tervetulleita kaikki, joilla on oranssi sydän.

Jokereita puolestaan tsemppaavat sekä Eteläpääty että Old chiefs -ryhmittymät, ja Lahdessakin Pelicansien tukena on eri ryhmiä.

Joukkue ja virallinen faniryhmäJäsenmäärä nytJäsenmäärä viime kaudella
TAPPARA, Liiga-Tappara Fan Club31723128
ILVES, Ilves-Perhe19001600
HIFK, HIFK Fan Club16501300
TPS, Tepsiläisetn. 1000n. 1000
ÄSSÄT, Pataljoonayli 500640
BLUES, Blues Fan Club460500
JOKERIT, Eteläpääty290250
PELICANS, Flying Pelicans255lähes sama
LUKKO, Lukkofanityli 200208
KALPA, Musta Verkostoalle 200225
JYP, JYP Fan Club156183
HPK, Ritarikunta117140
SAIPA, SaiPaFanit110145
KÄRPÄT ei toistaiseksi ole toimittanut lukuja

Suosittelemme sinulle