Hyppää sisältöön

Maailmalla jättikohu Suomen Aku Ankka -sensuurista 1970-luvulla

Vuoden 1978 tunnetuin Suomi-uutinen maailmalla oli ”tieto” Aku Ankka -lehden kieltämisestä. Elävä arkisto kertoo mehukkaan uutisankan herättämistä reaktioista ulkomailla ja lapsilukijoiden keskuudessa.

Housuttomuuskohua käsiteltiin berliiniläisessä TAT-Zeitungissa. Kuva: Sanoma Magazines / Disney

Tarina sai alkunsa, kun Helsingin nuorisolautakunta päätti lakkauttaa Aku Ankan tilaamisen kaupungin nuorisotiloihin. Asiasta keskusteltaessa oli vitsailtu myös Akun housuttomuudesta ja tämän vakiintumattomasta parisuhteesta Iinekseen.

Todelliset perusteet nuorisolautakunnan päätökseen olivat arkisemmat: niukkojen määrärahojen tähden lehden tilausta ei pidetty tarpeellisena. Maailmalle levisi kuitenkin kulovalkean tavoin hullunhauska uutinen, jonka mukaan ankkoja pidettiin Suomessa epäsiveellisinä. Huikeimman väitteen mukaan lehti olisi kokonaan kielletty.

A-studiossa kuultiin myös nuorisotalolla aikaansa viettävien lasten mielipiteitä asiasta. Heidän mielestään kohu oli naurettava – olihan Akun ja Iineksen avioliitosta kuulemma olemassa kuvatodisteitakin.

Aku Ankkaa kyllä kritisoitiin 1970-luvulla, mutta ei toki housuttomuudesta. Arvostelijat näkivät sen asenteissa toivomisen varaa: latinot olivat laiskoja, arabit epäluotettavia, ja punapaitainen Karhukopla näytti symboloivan Roopen rahoja uhkaavaa kommunismia.

Suosittelemme sinulle