Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

S&P varoittaa Suomea ja muita euromaita luottoluokituksen laskusta

Yhdysvaltalainen luottoluokittaja Standard & Poor's on varoittanut Suomea ja muita euromaita mahdollisesta luottoluokituksen laskusta. S&P:n mukaan 15 maan luokitus saattaa laskea, ellei EU:n huippukokouksessa saavuteta tällä viikolla tuloksia eurokriisin taltuttamiseksi.

Standard & Poor'sin toimiston nimikyltti
Kuva: Justin Lane / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

S&P mainitsee perusteeksi Suomen luokituksen mahdolliselle laskulle sen, että Euroopan talous- ja rahaliiton syvenevät sisäiset ongelmat saattavat vaikuttaa kielteisesti Suomeen.

S&P:n huoli Suomesta liittyy myös siihen, että pitkittyessään finanssikriisi voi hankaloittaa suomalaisten pankkien tarvitsemaa ulkomaista rahoitusta. Pankit saattavat myös tarvita tukitoimia. Valtiovarainministeriö kuitenkin rauhoittelee myöhään maanantaina lähettämässään tiedotteessa sanomalla, että tilanne ei toistaiseksi viittaa siihen, että tällaisia tukitoimia tarvittaisiin.

Luottoluokituspäätöksensä S&P tekee perjantaisen Eurooppa-neuvoston kokouksen jälkeen.

Saksa ja Ranska lupasivat maanantaina lähettämässään yhteisessä lausunnossa tehdä kaiken tarvittavan taatakseen vakauden euroalueelle.

AAA-luokkaan kuuluvien Suomen, Saksan, Ranskan, Hollannin, Itävallan ja Luxemburgin luokitus uhkaa laskea AA+ -luokkaan. Jos S&P arvioi EU:n korjaavat poliittiset toimet riittäviksi, se pitää luokituksen ennallaan.

Brittiläinen talouslehti Financial Times arvioi maanantaina, että todennäköisyys luokituksen laskemiselle kolmen kuukauden kuluessa on 50-prosenttinen.

17:stä euromaasta vain Kreikka ja Kypros eivät saaneet varoitusta, sillä Kreikan luottoluokitus on jo valmiiksi pohjalukemissa ja Kypros on jo S&P:n tarkkailulistalla.

Myös toinen yhdysvaltalainen luottoluokitusyhtiö Moody's varoitti viime viikon maanantaina, että velkakriisin vuoksi kaikkien EU-maiden, mukaanlukien Suomen luottoluokitus saattaa laskea. Moody's varoitti, että euromaiden luottoluokitukset olisivat entistä pahemmassa vaarassa, jos jotkut maat päättäisivät erota eurosta.

Financial Times toteaa hallitusten pelkäävän, että euromaiden luottoluokituksen lasku tekisi euroalueen vakausrahastolle vaikeammaksi saada markkinoilta rahoitusta Irlannin, Portugalin ja Kreikan pelastuspaketteihin. Lisäksi luottoluokituksen lasku voisi nostaa korkean luottoluokituksen maiden omia rahoituskuluja.

Suosittelemme sinulle