Hyppää sisältöön

Perustuslakivaliokunta: Kriisirahastoon vain eduskunnan 2/3-määräenemmistöllä

Eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoo, että esitetyt muutokset Euroopan pysyvään kriisirahastoon vaativat 2/3-määräenemmistön eduskunnassa. Nykyisellä hallituksella ei ole tällaista enemmistöä.

Perustuslakivaliokunta kokoontui eduskunnassa torstaina. Kuva: YLE

Ranska ja Saksa ovat ehdottaneet, että pysyvän kriisirahaston käyttö edellyttäisi jatkossa jäsenmaiden yksimielisyyden sijaan 85 prosentin määräenemmistöä. Suomi on vastustanut yksimielisyysvaatimuksesta luopumista.

Valiokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) sanoi, että esitetyt muutokset loukkaisivat kansallista suvereniteettia. Niinpä ne vaatisivat Suomen eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön.

Perustuslakivaliokunta kertoi kantansa suurelle valiokunnalle, joka antaa pääministeri Jyrki Kataiselle (kok.) neuvottelumandaatin tänään torstaina alkavaan huippukokoukseen.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri (sd.) sanoi, että perustuslakivaliokunna kanta on selvä. Suomi ei voi lähteä esitettyihin kriisirahaston muutoksiin.

Sasi ja perussuomalaiset erimielisiä

Valiokunnan kanta ei ollut yksimielinen. Siihen eivät yhtyneet valiokunnan perussuomalaiset jäsenet eikä kokoomuksen Kimmo Sasi.

Sasi katsoo, että kun Suomi on sitoutunut pysyvää kriisirahastoa koskevaan sopimukseen ja tiettyyn pääomamäärään, voidaan sen puitteissa tehdä rahaston sisällä ratkaisuja, jotka eivät ole yksimielisiä.

- Budjettivalta on sidottu siihen kokonaissummaan, ja se on se ratkaiseva valtuutus, hän sanoi.

Perussuomalaisten kanta puolestaan oli, ettei sopimusta pitäisi hyväksyä ollenkaan.

Kaksi kolmasosaa johtuu valtiosopimuksesta

Suomen perustuslain mukaan sellaiset valtiosopimukset, jotka koskevat perustuslakia, pitää hyväksyä kahden kolmasosan enemmistöllä normaalin yksinkertaisen enemmistön sijaan. Menettely on kuitenkin kevyempi kuin muissa perustuslakimuutoksissa, joissa muutos pitää joko julistaa kiireelliseksi viiden kuudesosan enemmistöllä tai sitten hyväksyä uudestaan seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Kahden kolmasosan enemmistö tarkoittaa sitä, että muutosten taakse pitäisi saada 134 kansanedustajaa 200:sta. Hallituksen takana on 124 kansanedustajaa, joten se ei voisi hyväksyä perustuslain kanssa ristiriidassa olevia sopimusmuutoksia ilman jommankumman oppositiopuolueen tukea.

Urpilainen: päätöksenteon on oltava yksimielistä

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan hallitus on varautunut siihen, että määräenemmistöpäätöksiin siirtyminen Euroopan pysyvässä kriisirahastossa vaatisi Suomen eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön.

Urpilaisen mukaan Suomi on johdonmukaisesti vaatinut yksimielistä päätöksentekoa pysyvässä kriisirahastossa.

- Suomen linja on ollut yksiselitteinen. Suomi on halunnut pysyvän kriisirahaston päätöksiin yksimielisyyttä.

Suomi on EU-maiden vähemmistössä yksimielisyysvaatimuksensa kanssa.

- Ei niitä tukijoita paljon ole, sanoo Urpilainen. Iso osa jäsenmaista on valmiita määräenemmistöihin pysyvän kriisirahaston päätöksenteossa.

Suosittelemme sinulle