Viikuna-porkkanakakku syntyy perinteisen rasva-sokerivaahdon pohjalle. Fariinisokeri tuo makuun mukavan säväyksen ja vähentää muiden mausteiden tarvetta. Vaalea kuorrute muodostuu voista, kermasta ja tomusokerista.
Reseptiä voi muunnella maun mukaan. Seija Varila testasi viikunoiden tilalla myös tuttua, jouluista luumua. Hän kehottaakin tekemään kaksinkertaisen annoksen taikinaa ja varioimaan kakkuja sitten täytemakuja vaihtelemalla. Korppujauhon sijaan vuoan vuoraukseen käytetty kookoshiutale tuo myös kakkuun kivan maun.
Suklaisen kakun erikoisuutena on se, että kakku kumotaan lämpimänä, vuoka pestään ja kakku laitetaan takaisin vuokaan. Kun kakku on jäähtynyt hieman, laitetaan kostuke, johon tulee vahvaa kahvia, konjakkia ja sokeria. Kakku kostutetaan vuokaansa ja annetaan sen levätä kylmässä pari päivää. Lopuksi komeus viimeistellään suklaakuorrutuksella.
Viikuna-porkkanakakku / Luumu-porkkanakakku
200 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
1 dl fariinisokeria
150 g kuivattua viikunaa / kuivattua luumua
2 dl porkkanaraastetta
1/2 dl appelsiinimehua tai maitoa
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja
(2 rkl konjakkia tai punssia viikunakakkuun)
Vuokaan voita ja kookoshiutaleita. Luumukakun päälle tomusokeria.
Viikunakakun kuorrutus:
50 g voita
4 dl tomusokeria
2 rkl kermaa
Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisätään silputtu viikuna / luumu ja porkkanaraaste. Lisää vuorotellen jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri ja appelsiinimehu. Kaada taikina kookoshiutaleilla vuorattuun kakkuvuokaan. Paista 200 asteessa noin 45 - 60 minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä.
Viikunakakun kuorrutus valmistetaan sulattamalla voi ja sekoittamalla joukkoon tomusokeri ja maito/kerma. Kuorrutus levitetään jäähtyneen kakun pinnalle veitsen avulla. Pinta koristellaan esimerkiksi mantelirouheella.
Konjakinmakuinen kahvi-suklaakakku
175 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
1 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
75 g tummaa suklaata raasteena
Kahvikostuke
2 dl kuumaa vahvaa kahvijuomaa
1 dl sokeria
2 rkl konjakkia tai punssia
Kuorrutus
100 g taloussuklaata
1 tl voita
1/2 dl kermaa
Vaahdota voi ja sokeri hyvin. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita jauhot ja suklaaraaste joukkoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun tasapohjaiseen vuokaan. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.
Kostutusta varten sulata sokeri kahvijuomaa ja lisää konjakki. Kostuta jäähtynyt kakku vuoassaan. Peitä vuoka ja nosta se vähintään vuorokaudeksi kylmään.
Kuorrutusta varten sularta suklaa mikrossa tai kattilassa. Lisää voi ja kerma. Sekoita ja jäähdytä hieman. Kaada kuorrutus kakun päälle ja reunoille. Koristele suklaalla.