Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Naiset valtaavat tilaa pelimarkkinoilla

Yhä useampi nainen tarttuu tietokoneen peliohjaimeen. Tähän saumaan haluaa iskeä myös kolmekymppinen Elina Arponen. Nuoren kasvurittäjän Tribe Studios -peliyritys suuntaa tuotteensa nimenomaan naisille.

Tyttö ohjaa videopeliä käsillään.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Peliyrittäjä Elina Arposen mukaan tietokonepelien pelaajien keski-ikä on yllättävän korkea ja sukupuolijakaumakin alkaa olla toinen kuin takavuosina.

Naiset pelaavat yhä enenevässä määrin. Pelitapahtuma on myös hyvin sosiaalinen, jos puhutaan verkkopeleistä kaverien kanssa. Lisäksi pelaajia tulee jatkuvasti lisää. Tämän päivän nuoret, sukupuolesta riippumatta, ovat kasvaneet ihan erilaiseen maailmaan kuin yli nelikymppiset, Elina kertoo.

Naisia on alalla vain muutama

Arponen työskenteli vielä pari vuotta sitten kännykkäpelejä valmistavassa yrityksessä, mutta taantuman toi potkut. Ajatus naisille suunnatuista tietokonepeleistä oli kuitenkin muhinut jo pitkään. Oma yritys perustettiin yhdessä miehen kanssa lainojen turvin. Elina johtaa kuuden hengen yritystä, jossa kaikki alaiset ovat miehiä.

-Tietokonepeliala on bisneksenä edelleen tosi miesvaltainen, naiset ovat enemmänkin poikkeus. Monet pelkäävät alan teknisyyttä ja sitä, että homma on pelkkää koodausta. Alalla tarvitaan kuitenkin paljon osaajia myös visuaalisella ja tarinankerrontapuolella, Arponen summaa.

- Apua on tietysti pitkän matematiikan ja fysiikan opinnoista, mutta myös kielitaitoa tarvitaan, Arponen lisää.

Naisille suunnataan tunnepelejä

Elina Arponen ei halua kategorisoida miesten ja naisten pelejä, mutta Tribe Studios suunnittelee pelejä enimmäkseen elämys- ja tunnekonsepteihin.

-Tällä hetkellä naispelaajien keskuudessa on suosittu luksusristeilijällä, ylellisessä ympäristössä tapahtuva peli, Elina hymähtää.

Harlekiinisarja siirretään tavallaan nettiin.

- Naisille suunnatuissa peleissä naishahmot eivät ole yhtä seksistisiä kuin perinteisissä peleissä, joissa naiset kuvataan vähäpukeisina bimboina tai vaihtoehtoisesti sotivina jumalattarina. Yhä enemmän mennään todellisen näköisiin hahmoihin, Arponen toteaa.

Pelialan näkymät ovat hyvät

Peliala on jatkuvassa kasvussa. Kansainvälisen suursuosion saavuttaneen Angry Birdsin luojan, suomalaisen Rovion vaikutusta ei sovi unohtaa.

- Pääkaupunkiseudulla on kymmeniä pieniä pelifirmoja joissa innovatiivisuus on huipussaan. Suomalainen peliosaaminen on maailman huippua, Elina pohtii.

- Ulkomaisia messuja kiertäessä se, että on Suomesta on jo jonkinlainen meriitti sinänsä. Huomaa että täkäläistä osaamista arvostetaan, peliyrittäjä painottaa.

Suosittelemme