Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Saksan uusnatsiskandaalissa uusi pidätys

Saksassa äärioikeistolaisryhmän murhasarjan tutkinnassa on tehty uusi pidätys. Saksin osavaltiossa pidätettiin mies, jonka epäillään majoittaneen useiden ulkomaalaistaustaisten ihmisten murhista epäiltyä uusnatsikolmikkoa. Der Spiegel -lehden mukaan murhasarjan tutkinnassa syytettyjen määrä on noussut jo seitsemään.

Avaa Yle-sovelluksessa

Pidätetyn 36-vuotiaan saksilaismiehen epäillään vuokranneen kolmelle uusnatsiryhmän jäsenelle asunnot, jotta nämä voisivat elää tuntemattomina. Matthias D:ksi kutsuttu epäilty pidätettiin varhain sunnuntaina kotoaan.

Avunannosta epäillään myös saksilaisnaista, jonka uskotaan majoittaneen murhasarjaan syyllistynyttä kolmikkoa.

Der Spiegel -lehden mukaan poliisi tutki alueella kaikkiaan kolme asuntoa, joukossa Matthias D:n ja avunannosta epäillyn naisen asunnot.

Uusnatsiryhmän epäillään surmanneen vuosikymmenen aikana yhdeksän ulkomaalaistaustaista ihmistä ja yhden poliisin kiinni jäämättä. Ryhmä paljastui, kun kaksi sen kolmesta jäsenestä löytyi kuolleina.

Asiaa on tutkittu kaksoisitsemurhana, mutta viime kuussa ruumiinavausten perusteella esiin nousi uusi teoria. Saksan poliisiylijohtaja kertoi uutistoimisto DAPD:lle, että toinen saattoi tappaa toverinsa ja sitten itsensä.

Ryhmän kolmas jäsen antautui pian kahden toverinsa kuoleman jälkeen. Poliisi on etsinyt siitä lähtien ryhmää auttaneita ihmisiä. Der Spiegelin mukaan tutkinnan kohteena on ollut toistakymmentä ihmistä, joista osaa vastaan on nostettu syyte.

Vuosein 2000 - 2007 murhasarjan paljastuminen vasta nyt on herättänyt kritiikkiä poliisia kohtaan. Viranomaisia on muun muassa arvosteltu äärioikeiston uhan vähättelystä. Skandaali on myös lisännyt vaatimuksia äärioikeistolaisen NDP-puolueen kieltämisestä Saksassa.

Suosittelemme