Hyppää sisältöön

Rautarouvasta tyyli-ikoniksi

Maryl Streepin tähdittämä elokuva The Iron Lady on nostanut britannian entisen pääministerin, rautarouvana tunnetun oikeistopoliitikon, Margaret Thatcherin konservatiivisen tyylin muotilehtien kuumaksi aiheeksi. Brittilehti Telegraphin kolumnisti ihmettelee ilmiötä, joka velloo erityisesti amerikkalaisessa muotimaailmassa.

Gordon Brown pitää kiinni Margaret Thatcheristä, joka pitää toisella kädellään kiinni rautaportista.
Sininen kuului Margaret Thatcherin lempiväreihin myös vanhemmalla iällä. Kuva: EPA / Felipe Trueba

Thatcherin mummotyylinen pukeutuminen ei saanut muotimaailmaa hehkumaan silloin, kun rautarouva oli vielä voimissaan. Nyt aikaa on ilmeisesti kulunut tarpeeksi, jotta Thatcher-tyyli voi nousta nuorten naisten innoittajaksi. Aikaa tärkeämpi tekijä on kuitenkin pian ensi-iltansa saava elokuva, jossa Thatcherin huivikauluspuseroihin sonnustautuu Meryl Streep. Streepille on jo etukäteen povattu Oscar-palkintoa roolisuorituksestaan.

Erityisesti brittityyliä hehkuttavat nyt amerikkalaiset muotilehdet. Harpers Bazaar-lehdessä nähtiin vast ikään sivukaupalla kuvia huippumallista jakkupuvuissa ja huivikauluspuseroissa.

Rautarouva-elokuvan käsikirjoittaja Abi Morgan sanoo Telegraphin mukaan, että Thatcherin tyylikonsultista ei ole tietoa. Tyyli syntyi, ainakin aluksi, kuin itsestään.

- Hän edusti sitä naispolvea Britanniassa, joka kasvoi tiettyyn muottiin. Hän tiesi, miten hiukset laitetaan, ja että päässä piti olla hattu, kädessä hansikkaat, käsikynkässä käsilaukku ja jalassa siistit kengät, sanoo Morgan.

- Thatcherin tyyliin kuului jo nuorena pukeutua muodollisesti. Neuletakin ja puseron yhdistelmä, twinset, oli epämuodollisinta, mitä hän saattoi kuvitella, eikä puhettakaan housuasusta!

Rusetit pehmensivät särmikästä poliitikkoa

Thatcher tosin luopui hatuista jo vuonna 1974, jolloin televisiotuottaja Gordon Reese ryhtyi valmentamaan häntä TV-esiintymisiin. Rakkaasta helminauhastaan hän ei kuitenkaan suostunut luopumaan. Samoin rusetille solmitut huivikaulukset pitivät pintansa.

- Minut esitetään pilapiirroksissa aina huivikauluspuserossa, myönsi Margaret Thatcher kerran haastattelussa.

- Minä todella käytän rusetille solmittuja huivikauluksia. Rusetit pehmentävät asua, ne ovat sieviä. Siitä syystä monet muutkin haluavat pukeutuvat huivikauluspuseroon.

Thatcher tunnetaan myös, yllättävää kyllä värikkyydestä. Musta tai edes harmaa jakkupuku ei kuulunut hänen tyyliinsä hautajaisia lukuunottamatta. Rautarouva pukeutui väreihin! Hän myös peitti käsivartensa ja kaulansa jopa juhlissa.

Suosittelemme sinulle