Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Luonto-Liitto: Ilmaston lämpeneminen kiihtyy tällä menolla

Luonto-Liitto arvioi, että ilmaston lämpeneminen nopeutuu Durbanin ympäristökokouksen jälkeen. Mikäli kokouksen sitoumuksista pidetään kiinni, maapallon keskilämpötila nousee neljä astetta. Metsäteollisuus ihmettelee, miksi Suomesta ollaan tekemässä sopimuksen maksumiestä niin sanottujen hiilinielujen takia.

Avaa Yle-sovelluksessa

Harva tuntui ilahtuneen suuren ilmastokokouksen tuloksista. Metsäteollisuus kauhistelee sitä, että eurooppalainen metsäteollisuus joutuu sopeutumaan tiukempiin määräyksiin kuin muu maailma.

- Kuulostaa hieman hälyttävältä, että Suomessa jossa metsävarat kasvavat kovaa vauhtia, voidaan joutua maksumiehen rooliin, sanoo Metsäteollisuus ry:n energia- ja ilmastopäällikkö Ahti Fagerblom.

Suomessa on paljon metsiä, mutta aina kun niitä hakataan, hakkuut on jatkossa korvattava vähentämällä muita hiilidioksidipäästöjä. Tämä johtuu siitä, että kasvaessaan metsät sitovat itseensä ilmastoa lämmittävää hiilidioksia. Metsät siis toimivat hiilinieluina.

Säännöistä tulee Suomelle nyt entistä tiukemmat.

"Ei viilata pilkkua"

Ympäristöjärjestö Greenpeace pitää Metsäteollisuuden marinaa höpönhöpönä.

- Riippumattomat tutkimukset eivät näytä mitään todisteita, että yhtäkään paperitehdasta olisi ilmastosopimuksen takia siirretty esimerkiksi Kiinaan. Eikä siellä Kiinassakaan saa enää saastuttaa niin kuin huvittaa, painottaa ohjelmajohtaja Tapio Laakso Greenpeacesta.

Ympäristöministeriö toivoo, että nyt ei viilattaisi pilkkua. Greenpeace on arvostellut ympäristökokousta muun muuassa siitä, että se on lepsuillut Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen kanssa.

- Kilpailukyvun kannalta on tärkeintä, että kaikki isot tekijät ovat mukana järjestelmässä. Sen takia tämä on kaikkein tärkein juttu, sanoo ympäristöneuvos Jaakko Ojala ympäristöministeriöstä.

Ilmaston lämpenemistä ei ole pysäytetty. Päinvastoin Luonto-Liitto on laskenut, että mikäli kaikki maat pitävät kiinni sitoumuksista, lämpeneminen kiihtyy jopa siitä mitä aiemmin kauhisteltiin.

- Siinä tullaan menemään neljän asteen lämpenemiseen, kun kriittisenä rajana pidetään kahta asetta, sanoo Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.

Suosittelemme sinulle