Hyppää sisältöön

Kotimainen kinkku voi loppua kesken

Kotimaista kinkkua ei riitä kaikkiin joulupöytiin. Sianlihantuottaja Elina Heino Vehmaalta kertoo, että syynä on sikatilojen väheneminen. Muun muassa rehukustannukset ovat nousseet ja sianlihan hinta ei ole noussut samaan tahtiin. Heino toivoo myös teurastamoilta ja kaupalta entistä parempaa kotimaisen kinkun markkinointia, jotta tuottaminen kannattaa.

Joulukinkku ja kauppias Jari Heinonen Kuva: YLE / Minna Rosvall

- Tällä hetkellä suomalainen sianliha ja esimerkiksi saksalainen sianliha ovat aivan samassa arvossa kaupan hyllyllä. Suomalaisilla sioilla on enemmän tilaa kuin esimerkiksi Tanskassa ja suomalaiset käyttävät muita maita vähemmän lääkkeitä tautien torjuntaan. Suomalaisia tiloja valvotaan myös tarkasti.

Sianlihan kysyntään vaikuttavat myös syksyllä julkisuuteen tulleet kuvat sikatiloilla tapahtuneista väärinkäytöksistä.

- Olen erittäin murheellinen siitä, että näitä kuvia on jälleen tullut julkisuuteen. Kyseessä ovat yksittäiset tapaukset. Kyllähän monella tilalla sairaita eläimiä viedään erillisiin tiloihin, ja jos niihin tullaan yllättäen kuvaamaan keskellä yötä, eläimet pelästyvät. Koko sikasektoria ei tässä nyt kannata syyllistää.

- Aktivistien toiminta on ihan tarkoitushakuista. Tiloilla luvatta kuvanneiden aktivistien tarkoitus on lopettaa kotimainen sianlihantuotanto, ja meillä on kuitenkin tarkoitus tätä tuotantoa jatkaa, pohtii Heino.

Turun kauppahallista ja kinkkuja myyvästä turkulaisesta Mestaripalvista kerrotaan, että kotimaisia kinkkuja riittää vielä. Mestaripalvista myönnetään, että kotimaisesta on jonkin verran pulaa.

Luomukinkut alkavat olla lähes loppu kauppahallin lihaliike Jokisella. Niiden suosioon ovat vaikuttaneet julkisuuteen levinneet kuvat sikojen huonosta kohtelusta.

Suosittelemme sinulle