Hyppää sisältöön

Suomalaiset kuluttajat eivät osaa valittaa

Suurin osa kuluttajista on hiljaa, jos saa viallisen tuotteen tai huonoa palvelua. Kuluttajaliiton mukaan vaitiolo ei auta palvelujen parantamisessa vaan selvistä virheistä ja toimimattomista tuotteista on syytä valittaa.

Kuva: Yle

Joululahjakauppa käy kiivaammillaan ja pukinkottiin paketoidaan jos jonkinlaista vempelettä. Aina tuotteet eivät kuitenkaan täytä toiveita eivätkä edes vähimmäisvaatimuksia toimivuudessaan. Suomalainen on kuitenkin yhä varsin arka valittamaan huonosta palvelusta tai tuotteesta.

Suurin osa viallisen tuotteen tai huonoa palvelua saavista kuluttajista tyytyy kohtaloonsa. Kaikkein nihkeimpiä suomalaiset ovat valittamaan hyvin henkilökohtaisista tuotteista kuten esimerkiksi laihdutusvalmisteista.

Kuluttajaliiton päälakimies Tuula Sarion mukaan kainostelu ei kannata.

- Kysymys on siitä, että ilman valitusta ei tiedetä onko tuotteessa tai palvelussa vikaa. Kun valitetaan elinkeinonharjoittaja saa tietoonsa, missä tuote tai palvelu on mennyt pieleen ja saa samalla mahdollisuuden korjata tilanteen. Jos kukaan ei valita niin elinkeinonharjoittajalla ole mahdollisuutta korjata huonoa palvelua tai korvata viallista tuotetta.

Oma syy vai myyjän syy?

Mitä kauemmaksi palvelu tai tuote menee henkilöstä sitä pienempi valituskynnys on. Asunto- tai autokaupasta valitetaan herkemmin.

Suomalainen kuluttaja syyttää kuitenkin helposti itseään ongelmista.

- Usein ajatellaan, että jos saa huonoa tavaraa tai palvelua, vika on itsessä ja jos siitä valittaa, paljastaa sen, että itse on jollain tavalla mokannut, Tuula Sario kertoo.

Sario muistuttaa, että myös menetetystä ajasta voi vaatia korvauksia. Esimerkiksi viallisesta tuotteesta aiheutuneet matkakustannukset tai asennuskustannukset kuuluvat myös korvauksen piiriin Kuluttajaliitto vakuuttaa.

- Myyjä on velvollinen korvaamaan kohtuullisen kustannukset, esimerkiksi bussilipun. Mutta jos kyseessä on vaikkapa televisio, jota ei voi julkisilla kulkuvälineillä kuljettaa niin silloin korvauksia voi saada auton käytöstä.

Suosittelemme sinulle