Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Suomi-palkinnot kaupunkikulttuurin ja kansalaisaktivismin edistäjille

Vuoden 2011 Suomi-palkinnon saavat tuottaja, General Njassa alias Jyrki Jantunen, näyttelijä Jussi Lehtonen, levy-yhtiö Monsp Records, Nuoren Voiman Liitto ry., Ravintolapäivä-työryhmä sekä esitystaiteilija Meiju Niskala.

Esitystaiteilija Meiju Niskala on yksi vuoden 2011Suomi-palkinnon saajista. Kuvassa Meiju Niskala, Helli-koira, Valtteri Lipasti ja miljoonan euron teos. Kuva: YLE Turku / Kalle Talonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kultturiministeri Paavo Arhinmäki jakoi Suomi-palkinnot tänään. Tämän vuoden palkintojen kantavana teemana on ollut nostaa esiin taiteen ja kulttuurin yhteisöllinen merkitys, ihmisten ottaminen mukaan osallistumaan sekä kaupunkitaide.

Suomi-palkinto on kulttuuriministerin ja valtiovallan antama tunnustus ja samalla kiitoksenosoitus taiteellisesta luomistyöstä ja merkittävästä taiteellisesta urasta. Perusteena voi myös olla huomattava saavutus tai lupaava läpimurto. Vuodesta 1993 jaetut Suomi-palkinnot ovat suuruudeltaan 30 500 euroa.

DJ "General Njassa" Jyrki Jantunen

Tuottaja, DJ "General Njassa" Jyrki Jantunen on pitkän linjan populaarikulttuurivaikuttaja, "kaupungin luontoääni", joka on ollut eturivissä uudistamassa, elävöittämässä ja piristämässä suomalaista kaupunki- ja nuorisokulttuuria jo yli 30 vuotta.

Näyttelijä Jussi Lehtonen

Näyttelijä Jussi Lehtonen palkitaan arvokkaasta työstä Kiertueteatterin parissa. Aiheet eivät ole olleet sen pienempiä kuin ilmastonmuutos, muistihäiriöt ja turvapaikan hakijoiden elämä vastaanottokeskuksissa. Hän on jo pitkään ollut taitelija, joka menee katsojien luo, heidän ehdoillaan. Esityskokemuksistaan sairaaloissa hän on julkaissut kirjan Samassa valossa, joka on samalla osan hänen teatteritaiteen tohtorintutkintoaan.

Levy-yhtiö Monsp Records

Levy-yhtiö Monsp Records. Tämän hetken yhteiskunnallisesti kantaaottavinta, muodoiltaan avantgardistisinta ja kansallisesti omaleimaisinta populaarimusiikkia on suomalainen rap. Suomiräppi ei kuitenkaan olisi ikinä kehittynyt tälle tasolle ilman ruohonjuuritason jalkatyötä ja väsymätöntä työmyyrää, Keijo "Kepe" Kiiskistä.

Nuoren Voiman Liitto ry.

Nuoren Voiman Liitto ry. täyttää tänä vuonna 90 vuotta ja on vahvasti nuoruuden voimassa kiinni. Liiton historia kertoo monipuolisesta, sitkeästä ja väsymättömästä työstä Suomen nuoren polven kirjoittamis- ja kulttuuriharrastuksen hyväksi. Liiton koulutus- ja arvostelutoiminta on merkinnyt monelle nuorelle taiteen ammattilaisuuden polun alkuun pääsyä.

Ravintolapäivä-työryhmä

Ravintolapäivä-työryhmä on toiminnanjohtajansa Olli Sirénin ja työryhmän (ravintolavastaava Antti Tuomola, teknologiapäällikkö Jyrki Vanamo, tiedotus- ja markkinointipäällikkö Timo Santala ja tiedottaja Kirsti Tuominen) toteuttanut puhtaasti suomalaisen mahtavan ideansa, joka levisi hetkessä Suomessa neljäänkymmeneen kaupunkiin ja nyt myös lukuisiin muihin maihin, esimerkiksi Englantiin ja Saksaan. Ravintolapäivänä perustetaan ravintoloita, kahviloita ja baareja - rakkaudesta ruokakulttuuriin - yksi niistä voi olla sinun! Viime ravintolapäivään osallistui Suomessa jo kolmisensataa pop-up-ravintolaa ja kymmeniätuhansia ihmisiä.

Esitystaiteilija Meiju Niskala

Esitystaiteilija Meiju Niskala on suomalainen media-, esitys-, kaupunki- ja performanssitaiteilija sekä kirjailija. Meiju Niskala tekee situationistista, kokeilevaa, leikkisää ja vuorovaikutteista taidetta. Hän pyrkii löytämään totutuista asioista uusia puolia ja viestimään muille ihmisille arjessa piilevistä mahdollisuuksista, valmistamaan työkaluja tilojen ja esineiden uudenlaiselle, elämyksellisemmälle kokemiselle, vaikkapa Aura-joen varren penkeille työttömien valmistamien tyynyjen avulla. Niskala kannustaa ja poimii ihmisiä arjen löytöretkeilyyn, seikkailuun ja ympäristön näkemiseen uusin tavoin.

Suosittelemme sinulle