Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Aineeton lahja auttaa joulun tavaraähkyyn

Joululahjaksi kalanperkausoppitunti tai viikon vapautus kotitöistä? Joulu on perinteisesti antamisen aikaa, mutta aina lahjan ei tarvitse olla uusi ja kallis tai edes tavara.

Helsingin seudun jätehuollosta vastaavan neuvontayksikön päällikkö Riitta-Liisa Hahtala ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskusten plan b-tuotesarjan suunnittelija Irina Aardemäe vierailivat Aamu-tv:ssä.
Avaa Yle-sovelluksessa

Moni kokee varsinkin jouluna tavaraähkyä. Ilmiö näkyy paitsi kierrätyskeskuksissa ja nettihuutokaupoissa myös kaatopaikoilla joulun jälkeen, kun ei-toivotut lahjat nakataan roskikseen. Apuun tulevat aineettomat ja elämyslahjat sekä lahjakortit palveluihin.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut, HSY, kampanjoi jokajouluisen valtavan jätemäärän vähentämisen puolesta. Aineettomat lahjat ovat helppo keino säästää luontoa ja vähentää jätteiden määrää.

HSY on koonnut nettisivuilleen vinkkejä lahjaksi ihmiselle, jonka kaapit pursuavat jo ennestään kaikenlaista tavaraa ja kiiltävät kodinkoneet seisovat kaapeissa käyttämättöminä. Elämyksiä ja yhteistä aikaa perheen tai ystävien kanssa ei ole koskaan liikaa.

- Lahja voi olla ei-konkreettinen, esimerkiksi elämys, yhdesäoloa, tekemistä, vaikka käynti teatterissa, konsertissa tai puistossa. Vanhempi väki saattaa olla todella ilahtunut, että tullaan opettamaan vaikka digiboksin tai kännykän käyttöä, sanoo HSY:n jätehuollon neuvontayksikön päällikkö Riitta-Liisa Hahtala.

- Ei lahjan aina tarvitse olla tavara, vaan voi olla jotain muutakin, mistä vastaanottajalle tulee hyvä mieli ja joka kuluttaa vähemmän luontoa, sanoo HSY vastaava ympäristöasiantuntija Sari Kemppainen.

Aineeton lahja vähentää jätemääriä

Myös hyväntekeväisyysjärjestöillä on ideoita aineettomiin ja erilaisiin joululahjoihin. Lahjan voi löytää myös kirpputorilta tai tuunata jostakin vanhasta kaapin perältä löytyvästä itse.

- Romustakin voi saada lahjan tuunaamalla, sanoo Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Plan B -tuotesarjan suunnittelija Irina Aardemäe.

Tuunaaminen on vanhasta uuden tekemistä ja eräänlaista kierrätystä.

- Kierrätysajatus on erittäin hyvä. Uusi lakikin sanoo, että tuotteista pitäisi tutkia mahdollisuudet uudelleenkäyttöön ja tuunaukseen, Hahtala sanoo.

Aineeton elämyslahja vähentää jätemääriä ja turhan lahjatavaran paljoutta. Samalla tekee todellisen ympäristöteon, sillä käytetyistä luonnonvaroista 90 prosenttia muuttuu jätteeksi jo tuotteen valmistusprosessin aikana.

- Tavaran tuottaminen aiheuttaa paljon enemmän jätettä ja päästöjä kuin itse tavara. Tuotantoprosessi aiheuttaa paljon enemmän jätettä kuin itse turha tavara roskiksessa, Hahtala sanoo.

Suosittelemme sinulle