Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Haaparannan nuuskakauppa kukoistaa

EU:n nuuskakielto ruokkii Haaparannan nuuskakauppaa. Suomalaiset ostavat huulitupakkaa kymmenellä miljoonalla eurolla vuodessa. Haaparannan nuuskakauppiaat vastustavat Ruotsin tavoittelemaa nuuskan vapauttamista EU:ssa.

Nuuskakauppaa.
Nuuskakauppaa. Kuva: YLE / Jarmo Honkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Nuuskasta on tullut rajakaupan hitti. Haaparannalla sitä myydään melkein joka paikassa ja täällä on myös kaksi erityistä nuuskakauppaa. Haaparanta johtaa Ruotsin nuuskamarkkinoita, sanoo Snuskungen Nuuskakuningas -nimisen erikoisliikkeen joulukuun alussa avannut Niklas Westring.

– Missään muualla Ruotsissa ei myydä niin paljon nuuskaa kuin Haaparannalla. Se johtuu suomalaisista. Vähintään 90 prosenttia asiakkaista tulee Suomesta.

Nuuskaturisteja käy Etelä-Suomea myöten. Moni piipahtaa rajakaupassa matkalla Leville ja paluumatkalla etelään. Uudessa erikoisliikkeessä ensi kertaa käyvä Juha Konttinen Lahdesta ostaa nuuskaa ruotsinlaivalta tai Haaparannalta Lapin lomareissuilla.

– Ei sitä niin usein tuu käytyä, mutta tuo sitten kerralla sen verran, että riittää seuraavaan kertaan asti.

Markkina 120 miljoonaa kruunua

Haaparannan sanomalehti Haparandabladet selvitti äskettäin, että paikkakunnan nuuskakaupan arvo on jo 120 miljoonaan Ruotsin kruunuua. Se on yli kymmenen miljoonaa euroa vuodessa. Lehden mukaan nuuska on IKEA:n huonekalujen ohella suosituin kauppatavara Haaparannalla ja koko Tornionlaaksossa.

Haparandabladetin mukaan puolet nuuskakaupan liikevaihdosta tekee vanhimman erikoisliikkeen Snusgrossenin kauppias Kari Lantto. Lantto kieltäytyi kommentoimasta asiaa Haparandabladetille ja myös YLE uutisten haastattelusta. Suomeksi Snusgrossen mainostaa itseään Nuuskakairan tukuksi.

Alan uusin kauppias Niklas Westring esittelee avoimesti liikettään. Kymmenien sorttien joukossa on tietysti myös ”Julesnus”. Gotlantilainen joulunuuska haisee tupakan ja joulumausteiden epämääräiseltä sekoitukselta. Kaupassa myydään myös karamellia ja limonadia.

Westring arvioi Haaparannan nuuskamarkkinan arvoksi 115–120 miljoonaa kruunua. Westring laskee uuden liikkeensä lohkaisevan 20 miljoonan kruunun liikevaihdon. Liikevaihdosta 80 prosenttia tulee nuuskasta, loput karamellista ja limonadista.

Tullissa ei ylilasteja

Täysi-ikäinen saa tuoda matkatavarana Suomeen nuuskaa Ruotsista kolmekymmentä purkillista omaan käyttöön. Nuuskaajien kielellä se on kolme singollista. Viidenkymmenen gramman nuuskapurkit myydään kymmenen purkin pötköissä. Siitä nimi sinko.

Suomen ja Ruotsin rajan Tornio- Haaparannan rajanylityspaikalla ylittää 13 miljoonaa ihmistä vuodessa. Ylimääräisiä nuuskapurkkeja ei ole tullin haaviin jäänyt, sanoo tulliylitarkastaja Asko Saukkonen Tornion tullista.

– Kyllä meillä on syytä olettaa, että matkustajat aika hyvin tietää rajat ja suuria ylityksiä ei ole.

Tullilla on myös epäilys, että nuuskaa viedään isommissa määrin Etelä-Suomeen myyntiin.

– Sieltä tulee joskus vihjeitä, että näin olis.

Tulli ei tilastoi maarajoja pitkin Suomeen tulevaa nuuskaa. Laivayhtiöiden tullille tekemien ilmoitusten mukaan vuonna 2010 matkustajalaivojen ravintoloissa, myymälöissä ja henkilökunnalle myytiin nuuskaa yli 300 000 kiloa. Samana vuonna koko maassa takavarikoitiin nuuskaa 990 rasiaa eli vähän alle 50 kiloa. Tapauksissa oli kyse salakuljetuksista eikä lievistä ylityksistä matakatavaroissa.

Pelkona vapautus

Dagens Nyheter uutisoi hiljattain, että EU arvioisi nuuskakiellon uudelleen. DN:n mukaan komissaari John Dalli lupasi asian kauppaministeri Ewa Björlingille. Lupaus annettiin, kun DN oli paljastanut EU:n oman tutkimuksen osoittavan enemmistön eurooppalaisista haluavan nuuskakiellon kumoamista. Komission virkamies oli aiemmin tiedottanut enemmistön jäsenmaista haluavan jatkaa kieltoa.

Ministeri Björling evästi komissaaria DN:n jutulla ja tutkimustuloksilla. Niiden mukaan savutupakointi ja keuhkosyöpä ovat merkittävästi alemmalla tasolla Ruotsissa kuin muissa EU-maissa. EU-komissiolta odotetaan esitystä uudesta tupakkadirektiivistä. Ruotsi haluaa nuuskan vapaaksi.

Ei ole yllätys, että Ruotsin Tornionlaakson nuuskayrittäjät vastustavat vapautusta. Se olisi kauppias Westringin mukaan Haaparannan nuuskakaupan loppu.

– Se on ihan selvää.

Suomelle verotappio

Jouni Kurkela Vaasasta käy pari kertaa vuodessa Kemissä sukuloidessaan samalla Haaparannalla ostamassa nuuskaa. Kurkelan mielestä nuuska pitäisi sallia Suomessa.

– No ihan ehdottomasti.

Kurkelan mielestä Suomi menettää tupakkaverot Ruotsiin nykytilanteessa. Hänen mukaansa kulutus ei ole kiellon takia tippunut vaan asia on jopa päinvastoin.

Suosittelemme