Hyppää sisältöön

Lemmikki pääsee pian mukaan ravintolaan

Koiran tai muun lemmikin vienti ravintolaan tai kahvilaan on ollut Suomessa kiellettyä. Lakiin on tulossa muutos vuodenvaihteessa, kun uusi elintarvikelaki astuu voimaan.

Kuva: YLE

Valtioneuvosto hyväksyi asetuksen, jonka mukaan koiran tai muun lemmikkieläimen voi ottaa mukaan ravintolaan. Lemmikin voi ottaa mukaan asiakastiloihin, mutta keittiön puolelle elävillä eläimillä ei edelleenkään ole asiaa.

Uusi muutos sisältyy vuodenvaihteessa voimaan tulevaan elintarvikelakiin. Lemmikin pääsy asiakastiloihin vaatii kuitenkin edelleen liikkeenharjoittajan luvan. Luvasta on kerrottava myös muille ravintolan asiakkaille tarjoitutilan sisäänkäynnin yhteydessä.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:stä kerrotaan, että muutoksesta on jo tullut kyselyjä.

- On hyvä asia, että toiminnanharjoittaja voi itse päättää asiasta liikeidean mukaisesti. Esimerkiksi venesatamien ruokapaikoista on jo aiemmin tullut kyselyjä, että eikö lemmikkejä millään voisi ottaa asiakaspuolelle, kertoo elinkeinopoliittisen osaston varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

Aittoniemen mukaan moni isommista ketjuista vielä miettii, miten toimia. Alussa mahdollisuudesta kiinnostuvat todennäköisesti pienet yritykset, kuten kahvilat. Isommat yritykset seuraavat tilanteen kehittymistä ja päättänevät asiasta myöhemmin.

- Arviomme mukaan noin 10 prosenttia liikkeenharjoittajista lähtee kokeilemaan lemmikkien pääsyä alussa, Aittoniemi kertoo.

Suosittelemme sinulle