Hyppää sisältöön

Katukysely: Kinkunsyöjät eivät pilaantumisvaroituksista piittaa

Joulukinkkua ei kannata säilöä Eviran mukaan kylmätiloissa enää uuden vuoden jälkeen, koska sen jälkeen liikutaan jo säilyvyyden ylärajoilla. Katukyselyyn vastanneet lahtelaiset kuitenkin syövät kinkkua hyvillä mielin vielä loppiaisenakin.

Pikkujoulupirskeiden kinkku on usein tuontitavaraa. Kuva: YLE

Kinkku pitäisi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kaluta viikossa, koska oikeaoppisesti käsiteltynäkään kinkku ei säily hyvänä viikkoa pitempään paistosta.

Eviran mukaan joulukinkun laatu kärsii myös siitä, että sitä nostellaan jatkuvasti kylmästä lämpimään ja säilytetään pitkiäkin aikoja huoneenlämmössä. Nostelu kylmästä lämpimään lyhentää kinkun säilyvyysaika entisestään.

YLE Lahden tekemän katukyselyn mukaan kinkkua syövät lahtelaiset eivät Eviran kehotuksista piittaa. Suurimmalle osalle kyselyyn vastanneista kinkku maistuu loppiaiseen saakka, tai vielä sen jälkeenkin.

- Loppiaiseen saakka on aina syöty, tai ylikin. Suolattu kinkku säilyy parvekkeella säilytettynä tosi hyvin vaikka kuinka pitkään, eräs lahtelaisherra toteaa.

- Höpö höpö, nyt on niin hyvät kylmätilat, että kinkkua voi syödä vaikka kuinka pitkään. Hyvää se on vielä loppiaisen jälkeenkin, 79-vuotiaaksi mummoksi itsensä esitellyt rouva summaa.

Viikko paistamisesta

Elintarvikealan ammattilaiset ovat melko yksimielisiä siitä, että joulukinkun säilyvyyden raja menee uudessa vuodessa. Sen jälkeen bakteerien määrä on noussut niin merkittävästi, että syöminen voi aiheuttaa vatsataudin. Osa kinkkua syövistä lahtelaisista noudattaa asiantuntijoiden neuvoja.

- En säilö kinkkua viikkotolkulla. Uudeksi vuodeksi kinkun perinteisesti jalostan pitsaksi. Viikko paistamisesta on takaraja, lahtelaisrouva toteaa.

Suosittelemme sinulle