Hyppää sisältöön

Myrsky pimensi taajamia Etelä-Savossa

Tuulet ovat aiheuttaneet tapaninpäivän myrskyalueilla uusia vikoja. Myrsky ylettyi eilen tiistaina myös alueille, joissa vielä tapaninpäivänä ei myrskynnyt. Sähköttä on jopa satoja tuhansia eri yhtiöiden asiakkaita. Tilanne on vaikea etenkin Etelä-Savossa.

Sähkölinja
Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Myrsky liikkui tiistaina itään. Suur-Savon Sähkön asiakkaista noin 30 000 oli aikaisin keskiviikkoaamuna vailla sähköjä.

- Kaikki miehet kutsutaan nyt töihin hätätyömääräyksellä, kertoi Suur-Savon sähkön käyttöpäällikkö Arto Nieminen.

Katkot pimensivät kokonaan Juvan, Rantasalmen, Haukivuoren ja Anttolan taajamat. Sähköt on saatu palautettua kaikkiin taajamiin.

Etelä-Karjalassa sähköjä vailla on ollut runsaat 10 000 taloutta. Esimerkiksi Lappeenrannassa ja Parikkalassa työtä sähköjen takaisin saamiseksi tehdään koko yö.

Pohjois-Karjalan Sähkön alueella runsaat 30 000 taloutta on ollut vailla sähköä. Hankalin tilanne on Joensuun itäpuolella.

- Esimerkiksi Kiihtelysvaarassa, eipä siellä paljon sähköä näy, kuvailee käyttöpäällikkö Mikko Leinonen Pohjois-Karjalan Sähköstä.

Myös Savon puolella Tuusniemellä ja Kaavilla on sähköjä paljon poikki.

Voimistunut tuuli on aiheuttanut runsaasti uusia sähkökatkoja myös Pohjois-Savossa. Savon Voiman asiakkaita oli tiistai-illalla sähköttä noin 35 000 talouden verran.

- Vikoja on kaikkialla, mikä on harvinaista, yleensä puhuri osuu tiettyihin paikkoihin, kertoo Savon Voiman markkinointipäällikkö Ari Holopainen.

Fortum jatkaa töitä yön läpi

Fortum ilmoitti tiistaina illalla, että noin 82 000 sen asiakasta on ilman sähköä. Länsirannikon voimakas puuskittainen tuuli on vaikuttanut laajalla alueella tänä iltana. Fortum ei keskeytä töitä yön ajaksi täysin.

- Uusia sähkökatkoja on syntynyt ja entiset ongelmat ovat pahentuneet, eli jos aiemmin linjoille oli kaatunut kaksi puuta, niin nyt sitten kymmenen, tuskaili Fortumin käyttöpäällikkö Jarmo Ström tilannetta.

Vattenfallin asiakkaista noin 70 000 oli illalla ilman sähköä. Sähkövioista noin 18 000 oli tapaninpäivänä syntyneitä ja loput uusia, tiistaina ilmenneitä. Uusia sähkövikoja on ilmennyt eniten Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Tapaninpäivän vikojen osalta pahin tilanne on Lounais-Hämeessä.

Molemmat isot yhtiöt tekivät tiistain aikana helikopterilentoja vikapaikkojen kartoittamiseksi.

Ainakin osa asiakkaista on saanut varautua siihen, että vikoja ei ole saatu korjattua vielä keskiviikkoon mennessä.

Sähköyhtiöt kaipaavat päivystysnumeroihinsa tietoja vikapaikoista, mutta pelkästä sähkökatkosta Fortum ja Vattenfall pyytävät asiakkaita olemaan ilmoittamatta, sillä niiden vikapäivystykset ovat olleet pahoin ruuhkautuneita.

Korjaus voi takkuilla

Korjaustyöt voivat erityisesti haja-asutusalueilla viedä useita päiviä, vaikka korjaustöissä on ollut alusta pitäen tavallista enemmän henkilöstöä.

- Siirrämme tämän aamun aikana niiltä alueilta, joille tuuli ei ole puhaltanut niin pahasti, viankorjaushenkilöstöä auttamaan hankalammille alueille, kertoi Fortumin viestintäpäällikkö Karoliina Lehmusvirta tiistaiaamuna.

Vattenfall varoittaa niin sanotusta 0-viasta eli palautuneiden sähköjen toimimisesta tavalla, joka voi aiheuttaa sähköiskun vaaran. Jos esimerkiksi valot sähköjen palauduttua palavat tavallista kirkkaammin tai himmeämmin, kysymys voi olla 0-viasta. Silloin sähköt on heti katkaistava pääkatkaisijasta ja otettava yhteys sähköyhtiöön.

Sähköyhtiöt varoittavat ihmisiä myös maahan pudonneista sähköjohdoista Johdoissa voi olla virtaa, eli niihin ei missään nimessä pidä koskea.

Suosittelemme sinulle