Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Aku Partanen käveli ennätyksensä, keihäsnaiset finaaliin

Lappeenrannan Urheilu-Miehien Aku Partanen käveli pistesijan 19-vuotiaiden junioreiden EM-kilpailuissa Serbian Novi Sadissa. Partanen sijoittui 10000 metrillä kahdeksanneksi ajalla 43.44,62, mikä on hänen ennätyksensä ratakävelyssä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Kilpailu suoritettiin helteisessä ja tuulisessa säässä lämpötilan kohotessa lähelle 30 astetta. Partanen aloitti tasaista noin 42.30:n loppuaikaa enteilevää kierrosvauhtia. Hän käveli suuren osan matkasta yksin omaa aikatauluaan.

Loppumatkasta Partasen sijoitus koheni edelläolleiden uupuessa, keskeyttäessä tai joutuessa vedetyksi sivuun varoituksien vuoksi. Maaliin hän saapui kahdeksantena. Yhdeksäs oli Ruotsin Perseus Karlström lähes 40 sekuntia Partasen jäljessä.

Venäläiset tekivät vuorovedolla töitä koko matkan ja saavuttivat kolmoisvoiton. Euroopan mestariksi käveli viimevuotinen 19-vuotiaiden maailmanmestari ja toissavuotinen 17-vuotiaiden maailmanmestari Stanislav Jemeljanov ajalla 40.20,86.

Venäläiskolmikon ylivoima oli hämmästyttävää. Sinipunavalkoinen kärkikolmikko saapui maaliin vajaan kymmenen sekunnin sisään. Neljänneksi sijoittunut saksalainen Carl Dohmann tuli kierroksella ohitetuksi ja viipyi jo yli 42 minuutin.

Aku Partanen paransi helteisestä säästä huolimatta omaa ratakävelyennätystään kymmenisen sekuntia. Maantiellä hän on kävellyt 10 kilometriä tämän vuoden keväällä viileässä säässä jopa kolme minuuttia nopeammin 40.27.

Naisten keihäskolmikko kiskaisi finaaliin

Kaikki kolme suomalaista selviytyivät vaikeuksitta naisten keihäänheiton finaaliin. Yhdeksän kilpailijaa ylitti 50 metrin karsintarajan. Suomalaisten mielet sunnuntain finaaliin ovat karsinnan perusteella hyvin toiveikkaat.

Riihimäen Kiskon Carita Hinkka heitti heti ensimmäisellä kierroksella 51,12. Hinkka saavutti kaksi vuotta sitten 17-vuotiaiden MM-kilpailuissa hopeamitalin ja on sunnuntain finaalin ennätysvertailussa toiseksi paras.

Laitilan Jyskeen Sini Kiisken ensimmäinen heitto kantoi sivutuulessa 47,76. Toisella kierroksella hän heitti kauden parhaan tuloksensa 53,22. Kaksi vuotta sitten 17-vuotiaiden MM-kilpailuissa hänet palkittiin pronssimitalilla.

Nokian Urheilijoiden Sanni Utriaisen avausheitto oli 48,03. Toisella kierroksella hän heitti 51,25 ja ylitti karsintarajan. Utriainen voitti kesäkuussa maailman arvostetuimman jokavuotisen juniorikilpailun Mannheimin juniorigaalan.

Finaalista on odotettavissa hyvin tasainen, niin kuin oli karsintakin. Pisimmälle karsinnassa heitti Puolan Katarina Mor, jonka tulos oli 53,63. Toiseksi pisimmän heiton 53,29 kiskaisi ennätysvertailun ykkönen järjestävän maan Serbian Tatjana Jelaca. Adriana Haga Thomassen heitti Norjan junioriennätyksen 52,70.

Katri Hirvonen oli kiekonheiton paras karsiutuja

Joensuun Katajan Katri Hirvonen oli naisten kiekonheiton karsinnan paras karsiutuja sijoittuen 13:nneksi ja häviten finaalipaikan 42 sentin erolla.

Hirvonen heitti viimeisellä heitollaan ensimmäisen karsintaryhmän kuudenneksi parhaan tuloksen 46,67. Hän säilyi 12 parhaan joukossa toisen karsintaryhmän viimeisen kierroksen lopulle asti. Karsinnan voitti ylivoimaisesti Kroatian Sandra Perkovic.

- Kahdessa ensimmäisessä heitossa kiekko ei lähtenyt oikeaan asentoon. Kolmas oli teknisesti hyvä, mutta päivän kunto ei riittänyt aivan finaaliin, arvioi Suomen joukkueen valmentaja Lassi Korhonen.

Aamukilpailuiden ohjelmassa on vielä naisten keihäänheiton karsinta, joka alkaa Suomen alkoi kello 12.50. Siinä Suomea edustavat Riihimäen Kiskon Carita Hinkka, Laitilan Jyskeen Sini Kiiski ja Nokian Urheilijoiden Sanni Utriainen.

Suosittelemme sinulle