Hyppää sisältöön

Olli Jalonen: 14 solmua Greenwichiin

Kirjailija Olli Jalonen on keksinyt huikean ajatusrakennelman kauan kirjoittamaansa romaaniin. Hän laittaa Grahamin, Islan, Petrin ja Karin matkaamaan tähtitieteilijä Edmond Halleyn kunniaksi järjestetyssä kilpailussa maailman ympäri. Säännöt ovat tiukat ja nelikon on kuljettava nollapituuspiiriä pitkin Greenwichistä Greenwichiin vuoden aikana siten kuin 1600-luvulla matkattiin. Varsinaiset kilpailijat ovat englantilainen Graham, joka on joukkueen kapteeni ja toisena jäsenenä suomalainen Petr. Avustajina ovat Grahamin vaimo Isla ja Petrin pikkuveli Kari.

Maailmaa huuhtoo ihmiset erilleen, joskus vaikka kuinka läheiset. Tämä on yksi romaanin kantavia

teemoja. Jalonen kirjoittaa ihmisten välisistä suhteista, sidoksista ja sopimuksista. Graham, Isla, Petr ja Kari matkustavat muusta maailmasta erillään, pitkiäkin aikoja keskellä aavaa merta pienessä veneessä. Jaloselle tämä nelikko on kuin laboratorio, jossa hän pääsee tarkkailemaan ihmissuhteita. Matkan aikana Isla ja Kari rakastuvat, Graham jää yksin. Samoin veljekset Petr ja Kari erkaantuvat lopullisesti. Yksi romaanin avainlauseista on, että kaipaus on maailman summa.

Kilpailua eivät voita ainoat rehelliset Graham ja Petr, vaan voittajiksi julistetaan Kari ja Isla, jotka eivät edes olleet varsinaisia osallistujia. Julkisuus tarvitsee Karin ja Islan keulakuviksi. He muokkaavat matkapäiväkirjasta järjestäjille julkisuuteen paremmin sopivan version. Jalonen kirjoittaakin, että julkisuuden merkitys on vain merkitysten yhteisessä synnyttämisessä ja levittämisessä.

Olli Jalonen on kirjoittanut hienon romaanin. Monikerroksisuudessaan kirja säilyttää salaisuutensa.

Suosittelemme sinulle