Hyppää sisältöön

Kaisa Variksen elinikäinen kilpailukielto kumottiin

Kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS on kumonnut ampumahiihtäjä Kaisa Variksen elinikäisen kilpailukiellon. Variksen doping-testin B-näytteen analysoinnissa tehtiin virhe, sillä Varis itse ei ollut läsnä sen analysointivaiheessa.

CAS totesi Kaisa Variksen syyttömäksi tammikuussa 2008 tapahtuneeseen doping-rikkeeseen. Varis on näin ollen vapaa osallistumaan urheilukilpailuihin puolen vuoden karenssin jälkeen. Tänä aikana hänelle tehdään useita doping-testejä.

- CAS:n tuomio ei ollut yllätys, koska Kansainvälisen ampumahiihtoliiton, IBU:n sääntörikkomus oli alusta alkaen niin selvä ja loukkasi niin keskeistä urheilijan perusoikeutta. CAS vahvisti tuomiossaan oikeaksi sen, minkä Kaisa Varis kertoi lehdistötiedotteessaan jo ennen B-näytteensä analyysia 29. tammikuuta 2008, Variksen asiainhoitaja Olli Rauste toteaa.

- Päätöksen opetus on se, että myös urheilujärjestöjen tulee noudattaa WADA:n dopingsääntöjä kiistanalaisten tapausten käsittelyssä.

Varis ratkaisee Rausteen mukaan itse oman urheilu-uransa jatkumista koskevat kysymykset. YLE Urheilu sai Variksen kiinni, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa vielä tässä vaiheessa millään tavalla.

Varis asetettiin elinikäiseen kilpailukieltoon vuosi sitten tammikuussa, koska perjantaina mitätöity doping-käry oli hänelle uran toinen. Ensimmäisen käryn Varis kärsi maastohiihtäjänä vuoden 2003 MM-hiihtojen yhteydessä.

Suomen Ampumahiihtoliittokaan ei halunnut tässä vaiheessa kommentoida asiaa. Joka tapauksessa CAS:n päätös vapauttaa Variksen merkittävistä vahingonkorvausvaateista Suomen Ampumahiihtoliitolle.

Suosittelemme sinulle