Hyppää sisältöön

Tuhannet valitukset Kelan päätöksistä odottavat yhä käsittelyä

Valitukset Kelan päätöksistä ovat edelleen pahoin ruuhkautuneet Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan. Palkatusta lisäväestä huolimatta päätöksiä joutuu odottamaan yhä keskimäärin 14 kuukautta, kun kohtuullisena pidetty aika on puoli vuotta.

Kelan Käpylän toimisto Helsingissä.
Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnassa odottaa käsittelyä yli 28 000 valitusta Kelan päätöksistä. Kuva: YLE

Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta käsittelee valtaosan Kelan etuuspäätöksistä tehdyistä valituksista. Lautakunnan pöydillä käsittelyä ja päätöstä odottaa edelleen yli 28 000 valitusta. Kaikki voitava tehdään, sanoo muutoksenhakulautakunnan puheenjohtaja Silja Romo.

- Meillä on rajallinen määrä henkilökuntaa, ja valtava urakka edelleen edessä, hän toteaa.

Ruuhkaan ovat juuttuneet pääasiassa pienituloisten kansalaisten valitukset Kelan asumistukipäätöksistä, työkyvyttömyyseläkkeistä, sairauspäivärahoista ja muista perusturvaetuuksista. Romo myöntää, että jonot ovat kohtuuttomia.

- Tällainen käsittelyaika ei ole kohtuullista eikä ihmisten oikeusturvan kannalta hyväksyttävää. Olemme satsanneet siihen kaikki mahdolliset voimavarat viime vuoden aikana.

Viime vuonna lautakunta saikin lisää käsittelijöitä, ja isolla ponnistuksella valitusten kasa on sulanut parilla tuhannella. Tavoitteeseen ei päästy, mutta viime vuonna tilanne ei ainakaan enää pahentunut.

- Mittarit on saatu käännettyä parempaan suuntaan. Käsittelemättömiä asioita on kuitenkin niin paljon, että ratkaisua ongelmaan ei ihan nopealla aikavälillä pystytä saamaan.

Suosittelemme sinulle