Hyppää sisältöön

Näkökulma: KHL on kova - mutta kuinka kova?

Venäjällä kantapaikkaansa pitävä KHL on maailman toiseksi kovin jääkiekkosarja. Usein kuultu lause pitää varmasti paikkansa, mutta sarjassa on edelleen niin paljon mystistä, että tasoa on vaikea pistää perspektiiviin.

Kun verrataan eri maiden kiekkosarjoja toisiinsa, kyseessä on aina makuasia. Kukaan ei pysty sanomaan absoluuttista totuutta esimerkiksi Ruotsin Elitserienin ja SM-liigan välisestä tasoerosta. Yritän kuitenkin avata KHL:n tasoa vertaamalla sitä kahteen suomalaisittain tunnetuimpaan jääkiekkoliigaan, SM-liigaan ja NHL:ään.

Ensiksikin KHL:ssä on 24 joukkuetta, jotka ovat edelleen hyvin eritasoisia. Viime kaudella, joka oli ensimmäinen KHL-liigana, sarjassa oli kolme täydellistä heittopussia. Karkeimmat esimerkit olivat Himik ja Vitjaz, joka voitti vain kuusi 56 ottelustaan. Vastaavasti runkosarjan voittanut Salavat Julajev Ufa kärsi vain kahdeksan tappiota varsinaisella peliajalla koko kauden aikana.

Alkavalla kaudella KHL-joukkueiden taso on noussut oikeastaan poikkeuksetta. Tasoerot tulevat varmasti kaventumaan jonkin verran, mutta on selvää, että edelleen löytyy heittopusseja - eikä esimerkiksi rajusti vahvistuneen Ufan lukema tappiosarakkeessa lähde räjähdysmäisesti kasvamaan.

Mihin sitten sijoittuisi esimerkiksi Suomen mestaruutta puolustava JYP, jos se pelaisi KHL:ssä alkavalla kaudella? On sanomattakin selvää, ettei JYP pystyisi haastamaan mestarisuosikkeja muuta kuin yksittäisissä otteluissa. Tuomas Pihlman ja Antti Virtanen ovat SM-liigassa huippulaitureita, mutta heitä ei voi - kaikella kunnioituksella - mainita edes samassa lauseessa KHL-mestaruutta puolustavan Ak Bars Kazanin tuhokaksikon Aleksei Morozov-Danis Zaripov kanssa.

Myös syvyysetu on selkeästi uralilaisilla. Juha-Pekka Hytönen, Tuomas Vänttinen ja Harri Pesonen eivät ole sama asia kuin Niko Kapanen, Aleksei Tereshenko, Janne Pesonen tai vaikkapa JYPin jättänyt Jarkko Immonen. JYPin puolustus- ja maalivahtipeli on jopa lähellä Kazanin vastaavaa, mutta materiaaliero on silti valtava.

JYP ja muut SM-liigan mestarisuosikit taistelisivat varmasti playoff-paikasta KHL:ssä. Kun 24 joukkueen sarjan 16 parasta etenee pudotuspeleihin, esimerkiksi JYP olisi varmasti siellä. Varsinkin, kun muistetaan aiemmin esittelemäni epätasaisuus. Maksimisuoritus olisi luultavasti jossain kymmenennen sijan korvilla - ehkä kahden sijan virhemarginaalilla suuntaan tai toiseen.

Toisaalta esimerkiksi viime kaudella viimeisenä joukkueena playoffeihin päässyt Avangard Omsk pystyisi heittämään JYPiä vastaan sellaisia suuruuksia kuin Jaromir Jagr ja Jakub Klepis. Luotan kuitenkin tässä tarkastelussa siihen, että suomalainen valmennus haastaa tiettyyn rajaan asti materiaalin. Paperilla JYP olisi luultavasti jossain playoff-viivalla, ehkä vähän alapuolella.

NHL edelleen selkeä ykkönen

Entä sitten tarkastelu NHL vastaan KHL. Monet muistavat varmasti viime syksynä ensimmäistä kertaa pelatun Victoria cup -ottelun. KHL:n mammutteihin kuuluva Metallurg Magnitogorsk johti peliä NHL:n keskikastiin lukeutuvaa New York Rangersia vastaan ennen kolmatta erää 3-1. Kun NHL-kauteen vasta valmistautunut Rangers alkoi tosissaan pelata, Magnitogorsk joutui puolustuskannalle ja hävisi 3-4.

On toki muistettava, että Rangers aloitti NHL-kautensa viidellä voitolla, joten se oli kyllä kunnossa. Jos KHL-mestari Ak Bars Kazan ”lainattaisiin” yhdeksi kaudeksi NHL:ään, miten kävisi? Ajatus on varsin kiehtova. En nyt ota huomioon sinänsä oleellista faktaa, että NHL:ssä pelataan lähes 30 ottelua pidempi runkosarja kuin Venäjällä. Myös mahdolliset kulttuurivaikeudet unohdettakoon.

Ensiksikin, Kazanin superduo Morozov-Zaripov ei kalpenisi monellekaan parille NHL:ssä. Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin saisivat jäädä omaan rauhaansa, mutta pointti on se, että kärkiosaamisessa Kazan ei - ainakaan hyökkäyksen osalta - menettäisi mestaruusmahdollisuuksiaan.

Sitten tulisikin jo vaikeampaa. Aleksei Tereshenko on vielä loistava maalintekijä, mutta entä seuraava ryhmä. Niko Kapanen, Jarkko Immonen, Janne Pesonen ja Oleg Petrov ovat kaikki käyneet kokeilemassa siipiensä kantavuutta Pohjois-Amerikassa, mutta kukaan ei ole syystä tai toisesta onnistunut vakiinnuttamaan roolia kahdessa hyökkäävässä ketjussa. Petrov oli tosin lähellä sitä 2000-luvun alun Montrealissa, mutta Canadiens oli silloin heikko organisaatio.

Toki kehitystä on sen jälkeen tapahtunut itse kullakin, mutta aivan yhtäkkiä ei tule mieleen menestyvää NHL-organisaatiota, johon joku nelikosta menisi heittämällä. Nelosketjutasolla erot jälleen tasoittuvat, mutta kakkos-kolmosketjuissa Kazan antaa valtavasti tasoitusta.

Puolustuksessa sama laulu jatkuu. Kärkinelikko (Andrei Pervishina, Jevgeni Medvedev, Gregori Panin ja Ilja Nikulin) on KHL:ään hyvä, mutta NHL:ssä se jäisi erittäin köykäiseksi. Viime kaudella viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin selviytynyt Anaheim oli ”NHL-Kazanin” tapaan pitkälti yhden ketjun varassa, mutta Chris Prongerin ja Scott Niedermayerin johtama puolustusnelikko oli selkeästi laadukkaampi.

Maalivahtiosastolla Kazanilla oli viime kaudella Fredrik Norrena, nyt ruotsalainen Mikael Tellqvist. Norrena oli NHL-urallaan reilut puoli kautta ykkösmaalivahti, Tellqvist ei sinnikkäästä yrityksestä huolimatta tässä koskaan onnistunut. Tämäkään pelin osa-alue ei soisi Kazanille sen kipeästi tarvitsemaa etua NHL:ssä.

Summa summarum lienee se, että KHL on selkeästi muita Euroopan sarjoja edellä. NHL:ssä mestari-Kazanin pudotuspelipaikkakin olisi sen sijaan erittäin kovan työn takana, joten Tyynenmeren yli mentäessä tasoero on edelleen vielä suurempi.

Vertailu on toki erittäin teoreettinen ja mustavalkoinen, mutta aivan heti NHL:n ei tarvitse olla huolissaan maailman parhaan sarjan tittelin menettämisestä. KHL on kuitenkin muussa maailmassa selkeä ykkönen. Tämä on hyvä muistaa, kun seurataan ennätyssuuren suomalaisjoukkion esityksiä idässä ensi kaudella.

Puhumattakaan Lokomotiv Jaroslavlin päävalmentajasta Kari Heikkilästä, joka on (ehkä maajoukkueluotsi Jukka Jalonen poisluettuna) ylivoimaisesti kovimmassa kansainvälisessä valmennuspestissä suomalaisvalmentajista puhuttaessa.

Ilkka Palomäki

Suosittelemme sinulle