Hyppää sisältöön

Etiäpäin, sano mummo lumessa!

Kaikki tuntevat Etiäpäin, sano mummo lumessa -sanonnan. Mutta kuinka lujaa mummot lumessa etenevät? Pohjanmaan Radio teki testin ja huomasi, että nykymummot ovat kovakuntoisia.

Etiäpäin, sano mummo lumessa! Kuva: YLE Pohjanmaa

Nurmon urheiluhallin pihaan on kokoontunut riemukas joukko aikuisia naisia. Puheensorina ja naurunremakka raikuvat lähtöviivalla kun valmistaudutaan testamaan, kuinka lujaa etenee mummo lumessa.

Vanha sanonta saa hyväksynnän Tuulikki Martikkalalta, Silja Katajistolta, Liisa Hautamaalta, Eeva Saarikoskelta ja Aino Nuuttilalta, jotka ovat lupaantuneet testimummoiksi Pohjanmaan Radion lumijuoksuun.

- Se sanonta on loistava. Kun ollaan vähän ikäihmisiä, sen lumen voi nähdä myös vertauskuvallisena juttuna. Mennään vaan eteenpäin niin kauan kuin kantaa, Tuulikki Martikkala pohtii.

Etiäpäin, sano mummo lumessa kertoo sanontana myös peräänantamattomasta luonteesta.

- Näinhän se on, että mennähän vaikka tuntuu vaikealle, Silja Katajisto nauraa.

Pois alta, mummo tuloo!

Lumijuoksun olosuhteet olivat testin aikaan optimaaliset. Umpihankea oli reilut parikymmentä senttimetriä ja pakkasta vain muutama aste. Juoksu- tai kävelyreitin mitta oli noin 40 metriä.

Testiryhmä oli varustautunut lumessa etenemiseen erilaisin apuvälinein. Ryhmäläisten käytössä oli mm. vanhat rottinkisauvat, uudet kävelysauvat ja lumikengät. Pari testaajaa eteni lumessa pelkillä hyvillä talvikengillä.

Lähtökäskyn kajahtaessa joukko ryntäsi vauhdilla matkaan. Nopeimmin etenivät mummot, jotka olivat liikkeellä jalkaisin ilman apuvälineitä. Voittajaksi rynnisti Eeva Saarikoski, jonka aika 40 metrin hankijuoksussa oli vaivaiset 15 sekuntia! 100 metrin matkalla se tarkoittaisi 37,5 sekunnin aikaa ja kilometrivauhti hipoi lähes 10 kilometriä tunnissa. Nykymummon vauhdissa eivät heikkokuntoiset pysy!

Urheilu on pysyvä osa arkea

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin liikuntavastaavana toimiva Tuulikki Martikkala on positiivisesti yllättynyt nykypäivän eläkeläisten urheilullisuudesta.

- Alueellisiin liikuntapäiviin osallistuu aina toistasataa eläkeläistä, Martikkala kehuu ja koko ryhmä mainostaa liikkuvansa lähes joka päivä mm. jumpaten ja kävellen.

Eläkeläisten liikunnan ei tarvise olla hikiurheilua vaan enemmänkin kuntoilua ja hyötyliikuntaa. Erityisesti Martikkala suosittelee kuntosalia, jonne lumijuoksun testiryhmäkin suuntasi tehokkaan alkulämmittelyn jälkeen.

Suosittelemme sinulle