Palkittu Ulla Rahola on jo vuosia sitten jättänyt palossa vaurioituneen Tyrvään kirkon kunnostustöiden suunnittelun taakseen, mutta sen herättämät tunnot ovat tuoreessa muistissa.
- Tämä on ollut hyvin merkittävä työ minulle. Hyvin olennainen osa vanhojen rakennusten viehätystä on se patina, joka niihin on aikojen saatossa tullut. Tyrvään Pyhän Olavin kirkon vaikein asia oli, miten luoda tunnelmaltaan vanhan menetetyn kirkon kaltainen kirkko ilman sitä patinaa, luonnehtii Rahola.
Kokeneen arkkitehdin mielestä sanonta "Iisakin kirkon rakentamisesta" on turhan negatiivissävytteinen, sillä aika ja huolellisuus ovat näissä asioissa hyvin tärkeitä.
- Nykyään suunnitteluaikataulut ovat menneet niin tiukoiksi, että siinä ei hirveästi ole filosofoinneille tilaa. Siinä rakennushistoriaan sukeltaminen jää turhan lyhyeksi. Toivoisin, että kirkkojaan korjaavat seurakunnat ottaisivat ajoissa suunnittelijan mukaan, että on vähän aikaa kypsytellä ajatuksia, toivoo Ulla Rahola.
Ennakointia ja aikaa suunnittelulle pitäisi Raholan mielestä ottaa myös aivan tavallisessa korjausrakentamisessa.
Piispa Mäkinen: "Kirkot eivät ole museoita"
Palkinnon luovuttanut Turun arkkihiippakunnan piispa Kari Mäkinen totesi uuden sisätilan henkivän sekä historiallista perintöä että tämän hetken elämäntuntojen moninaisuutta.
- Myöntämällä palkinnon arkkitehti Ulla Raholalle Pyhän Henrikin säätiö on halunnut nostaa esiin Pyhän Olavin kirkon sisätilojen kokonaisuuden. Siinä hengittävät poikkeuksellisella tavalla yhtaikaa kirkon historiallinen perintö, jumalanpalvelustilan klassinen pyhyys ja taiteen kautta tämän hetken ihmisen elämäntuntojen moninaisuus, perusteli Mäkinen Turun tuomiokirkon sakastissa pidetyssä luovutustilaisuudessa.
Vaikka tunnustuksella halutaan kiinnittää huomiota usein näkymättömiin jäävään, suomalaista kulttuuriperintöä vahvistavaan kulttuurityöhön, ei piispan mukaan kyse ole vain rakennusperinnön vaalimisesta.
- Kirkkoja ei ole restauroitu museoiksi vaan tämän päivän ihmisten käyttöön. Samaan kirkkoon ovat ihmiset ennenkin tulleet kysymystensä ja rukouksensa kanssa, ja tärkeää on, että voivat tulla yhä. Se on edellyttänyt suunnittelijalta pieteettiä myös tämän hetken ihmisen syvimpiä tarpeita kohtaan, suitsutti Mäkinen.
Ulla Rahola on ollut suunnittelijana myös muiden vanhojen kirkkojen entisöimisessä, muun muassa Ulvilan kirkon restaurointi- ja korjaustöissä.