Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Puolueeksi pyrkivä Muutos 2011 -yhdistys huolissaan sensuurista

Puolueeksi pyrkivä Muutos 2011 -yhdistys kritisoi oikeusministeriön työryhmän ehdotuksia rasististen rikosten rangaistussäännösten tiukentamisesta. Yhdistyksen mielestä mietinnössä ehdotetut lakimuutokset pakottaisi keskustelupalstoja ottamaan käyttöön perustuslain vastaisia ennakkosensuurijärjestelmiä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdistys arvostelee myös sitä, että mietinnössä ehdotetaan rikosoikeudellisen vastuun ulottamista oikeushenkilöihin, kuten yhteisöihin tai yhdistyksiin. Yhdistyksen mielestä esimerkiksi sanomalehdet joutuisivat rikosoikeudelliseen vastuuseen käyttäjien keskustelupalstoille kirjoittamista asioista. Tämä puolestaan lietsoisi yhdistyksen mukaan suomettumisen ajan tyyppistä itsesensuurin ilmapiiriä.

Muutos 2011 ry vaatii, että oikeusministeriö konsultoi mahdollisia lakimuutoksia varten Internetiin ja sananvapauteen keskittyneitä kansalaisjärjestöjä.

Yhdistys vaatii myös julkista valtaa määrittelemään yksiselitteisesti ja selväsanaisesti, mitä se tarkoittaa termeillä viharikos, vihamotiivi ja rasismi. Yhdistyksen mukaan mietinnössä sen paremmin kuin lainsäädännössäkään ei määritellä näitä käytettyjä termejä yksiselitteisesti.

Suosittelemme