Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Terävä tekevän veitsi, tylsä veitsi tyhmän miehen

Terävä veitsi on keittiön tärkein työkalu. Veitsen teroittaminen kannattaa tehdä oikein, sillä väärällä menetelmällä veitsen saa jopa pilattua, opastaa kokkilegenda Jaakko Kolmonen. Myös astianpesukone ja väärä säilytys voivat käydä veitselle kohtalokkaaksi. Etelä-Karjalan Radiossa pureuduttiin veitsen oikeaoppiseen teroittamiseen.

Terävä veitsi on keittiön tärkein työkalu
Terävä veitsi on keittiön tärkein työkalu Kuva: YLE Etelä-Karjala
Avaa Yle-sovelluksessa

- Paras mahdollinen tapa teroittaa veitseä olisi vanha kunnon pyöritettävä tahko. Siinä on rittävän hienojakoinen kivi. Siinä toinen voi pyörittää ja toinen hioa. Tällöin veitseä pitävän käsi pysyy tasaisena ja myös veitsen kulma kiveen nähden on oikea, ohjeistaa suomalainen kokkilegenda Jaakko Kolmonen veitsen teroittamisesta.

Nykypäivänä paras tapa veitsen teroittamiseen on käyttää rautakaupoissakin myytäviä hiomakiviä. Kalliimpia vaihtoehtoja ovat teollisuudenkin käyttämät timanttikivet. Veitsi teroitetaan hiontapintaa vasten pyörivin liikkein. Teroituspuikkoa ei käytetä veitsen varsinaiseen teroittamiseen vaan terän viimeistelyyn.

Veistä ei voi säilyttää missä tahansa

Keittiöveitsen saa teräväksi oikealla teroittamisella, mutta vastaavasti sen pilaa yhtä helposti väärällä säilyttämisellä.

- Veitsen oikeaa säilyttämistä ei enää oikein edes osata. Jos veitsen laittaa terä alaspäin keittiön työtasolle tai tiskikoneeseen, niin veitsen terävyys kärsii siitä paljon. Sitten se laitetaan keittiölaatikkoon vispilöiden ja muiden keittiötarvikkeiden joukkoon ja terä on jo mennyttä. Parasta on laittaa pesty ja kuivattu veitsi pahviseen tuppeen, Jaakko Kolmonen sanoo.

Kolmosen mukaan myös leikkuulauta tulee valita oikein. Paras leikkuulauta on puusta tehty. Muoviset eivät ole veitsiystävällisiä.

Kolmosen sanoo, että käytön jälkeen veitsi on parasta pestä juoksevan veden alla. Tiskoneeseen sitä ei todellakaan kannata laittaa, sillä se tylsyttää veistä.

Suosittelemme