Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Peking haluaa polkupyörät takaisin liikenteeseen

Kiinan pääkaupungin Pekingin hallinto haluaa kääntää polkupyöräilyn suosion uuteen nousuun. Kaupunkia haittaavat autoilun aiheuttamat saasteet ja liikenneruuhkat.

Liikenneruuhka Pekingin kehätiellä
Kuva: Adrian Bradshaw / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Aikoinaan Kiinaa pidettiin polkupyörien kuningaskuntana, mutta yksityisautoilun nopea kasvu on vähentänyt polkupyöräilyn suosiota.

Kaksikymmentä vuotta sitten yli 80 prosenttia pääkaupungin asukkaista pyöräili, mutta nyt osuus on laskenut alle viidennekseen asukkaista, kertoo kiinalainen valtiollinen uutistoimisto Xinhua.

Noin 17 miljoonan asukkaan Pekingissä on nykyään noin 4 miljoonaa autoa. Autoilun voimakas kasvu on heikentänyt Kiinan pääkaupungin ilmanlaatua ja johtanut päivittäisiin liikenneruuhkiin. Lisäksi viranomaiset pelkäävät yksityisautoilun kasvattavan Kiinan riippuvuutta ulkomaisesta polttoainetuonnista.

Kaistoja takaisin pyöräilijöille

Pekingin kaupunginhallitus haluaa, että polkupyöriä käyttäisi vuoteen 2015 mennessä lähes neljännes asukkaista. Kaupunki aikoo palauttaa polkupyöräilijöiden käyttöön ajokaistat, jotka oli aiemmin luovutettu autoille.

Polkupyörille rakennetaan lisää parkkipaikkoja bussi- ja metroasemien läheisyyteen, jotta pyöräilijät voisivat halutessaan sujuvasti vaihtaa liikennevälineestä toiseen. Lisäksi polkupyöriä tarjotaan vuokralle aiempaa enemmän.

Pekingin kaupunki on myös investoinut miljardeja metroverkoston laajentamiseen. Kaupunginhallitus toivoo, että vuoteen 2015 mennessä lähes puolet asukkaista käyttäisi julkisia liikennevälineitä.

Suosittelemme