Hyppää sisältöön

Oscar-tason äänioppia Yhdysvalloista

Amerikkalainen Oscar-voittaja, elokuvien äänimiksaaja Dominick Tavella vierailee parhaillaan Kokkolassa, paikallisen äänitehosteisiin erikoistuneen H5 Film Sound Oy:n vieraana. Tavellan odotetaan tuovan uutta tietoa erityisesti musiikaalielokuvan äänitehosteiden tekemiseen.

Kuvassa. Dominick Tavella.
Dominick Tavella. Kuva: YLE / Anssi Leppänen

Dominick Tavella on äänisuunnitteluun, tehosteisiin ja äänityksiin erikoistunut filmi-alan asiantuntija. Hänet toi Suomeen ja Keski-Pohjanmaalle H5 Film Soudin Heikki Kossin kutsun ohella myös uteliaisuus.

- On tietenkin aina mukavaa tavata muita filmintekijöitä. Haen vaikutteita ja seuraan mielelläni, kuinka ammattilaiset muista kulttuureista työstävät elokuvien ääniä. Budjetit ja aikataulut ovat luonnollisesti hieman erilaisia kuin Amerikassa, muuten työskentely on suhteellisen samankaltaista. Elokuvien katsojien tunteisiin vaikuttaminen on kaikilla ääniammattilaisilla kaiken tekemisen perustana, sanoo Tavella.

Postia pappi Jaakobille saa kehut

Dominick Tavella kehuu erityisesti Klaus Härön ohjaaman elokuvan Postia pappi Jaakobille -elokuvan soundtrackiä, jonka foley-tehosteet ovat Heikki Kossin käsialaa.

- Olin siitä varsin vaikuttunut, elokuvan äänet kuulostivat todella aidoilta. Postia pappi Jaakobille -elokuvassa äänimaailma tulee lähelle katsojaa, eli soundtrack toimii halutulla tavalla.

Amerikkalaiset ovat yleensä paljon rohkeampia käyttämään äänitehosteita kuin me täällä Suomessa, sanoo H5 Film Soundin Heikki Kossi.

- Käytännössä kaikkien suurten Hollywood-tuotantojen äänimaailma jälkiäänitetään, näin tapahtuu erityisesti toimintaelokuvissa.

Dominick Tavella on toiminut miksaajana ja äänileikkaajana niin suurtuotannoissa kuin independent-elokuvissakin. Mitä suurempi elokuva, sitä suurempi osa kaikista äänistä jälkiäänitetään, tietyissä tuotannoissa jopa suurten elokuvatähtien dialogit, hän toteaa.

Tavellan filmografiasta löytyvät muun muassa elokuvat The Limits of Control, The Wrestler, Mamma Mia!, Chicago ja Barton Fink. Oscar-palkinto (Best Sound) Tavellalle myönnettiin vuonna 2003 elokuvasta Chicago.

Suosittelemme sinulle