Hyppää sisältöön

Hondurasin uusi presidentti vannoi virkavalan

Hondurasissa odotetaan päätöstä kuukausia kestäneelle poliittiselle valtakiistalle, kun uusi presidentti Porfirio Lobo vannoi keskiviikkona virkavalansa. Kesällä syrjäytetyn presidentti Manuel Zelayan odotetaan nyt lähtevän maasta. Zelaya on piileskellyt syksystä asti Brasilian suurlähetystössä.

Viime viikolla Lobo lupasi, että Zelaya saa lähteä maasta sovinnon eleenä. Keskiviikkona Lobo totesi, että ensi töikseen hän aikoo saattaa Zelayan lentokentälle.

Zelayan odotetaan lentävän Dominikaaniseen tasavaltaan, joka on luvannut ottaa hänet vastaan.

Vasemmistolainen Zelaya syrjäytettiin kesällä armeijan tukemassa vallankaappauksessa, kun hän oli ilmoittanut järjestävänsä kansanäänestyksen perustuslain muuttamisesta. Muutos olisi muun muassa laajentanut presidentin valtaoikeuksia.

Zelaya ajettiin maanpakoon, ja hän kävi pitkän kamppailun saadakseen valtansa takaisin. Syyskuussa Zelaya palasi Hondurasiin ja hakeutui turvaan Brasilian suurlähetystöön.

Valtakiistassa ei päästy ratkaisuun, ja vallan kaapannut Roberto Michelettin hallitus ilmoitti järjestävänsä presidentinvaalit marraskuussa. Vaalit voitti konservatiivinen Lobo. Zelaya ja Micheletti eivät olleet ehdolla.

Ulkomailla Zelayan syrjäyttäminen tuomittiin laajalti, mutta muun muassa Yhdysvallat kääntyi vaalien tukijaksi.

Lobon virkaanastujaisiin osallistuivat muun muassa Yhdysvaltain apulaisulkoministeri sekä Dominikaanisen tasavallan, Panaman, Kolumbian ja Taiwanin presidentit. Kuitenkin esimerkiksi Argentiina, Brasilia ja Venezuela ovat kieltäytyneet tunnustamasta Loboa presidentiksi.

Vastikään kongressi hyväksyi armahduksen sekä vallankaappaajille että Zelayalle, jota on syytetty vallan väärinkäytöstä.

Suosittelemme sinulle