Hyppää sisältöön

Ilmahyökkäys yllätti radioselostajan

(Lapin Radio, osa 11: La 30.1. klo 7.40) Radion rintamareportteri Pekka Tiilikainen on saapunut Sallan Märkäjärvelle. Hän selostaa parin kilometrin päässä etulinjasta sotilasleirin toimintaa, kun lentohyökkäys yllättää toimittajan ja sotilaat.

Yleisradion toimittaja Pekka Tiilikainen nukkuu
Toimittaja Pekka Tiilikainen ehti myös levähtää. Tyynynä on polkumiina ja patjana dynamiittilaatikoita. Kuva: SA-kuva

Yleisradion ääniauto oli ajettu lähelle rintamaa ja autosta oli vedetty mikrofonijohto selostusta varten. Tiilikainen kuvailee suoran lähetyksen oloisesti leirin majoitusaluetta, kenttäkeittiötä ja sotilaille saapuneita varusteita.

-Tykkien kumeat jyskeet kaikuvat mahtavasti vaaroja vastaan, jotka ympäröivät tämän leiritienoon, kuvaili Tiilikainen leirialuetta.

Tiilikainen kuvaili myös purkamattomia hevoskuormia, peskejä, poronnahkoja, huopia ja lumipukuja.

Hävittäjät hyökkäävät

Sitten kuului konekiväärin rätinää ja Tiilikainen huomaa, että punaisen ristin auto on menossa tietä pitkin. Samalla lentokoneen surina voimistui, näkyviin saapui kaksi tummaa hävittäjää.

Ilmahyökkäys alkoi. Lentokoneet tulittivat konekivääreillä. Miehet juoksivat sirpalesuojaan. Sinne kiirehti myös reportteri Tiilikainen.

Sirpalesuojassa tarkasteltiin hyökkäyksen aiheuttamia vahinkoja. Yksi sotilaista, Niemelä nimeltään, oli haavoittunut konekiväärin luodista käsivarteen. Tiilikainen kysyi, miltä haavoittuminen tuntui.

- Oli kuin halolla olisi lyöty käsivarteen, vastasi haavoittunut.

Pekka Tiilikainen ja leirialueen miehistö selvisivät haavoittumista lukuun ottamatta lentohyökkäyksestä pelkällä säikähdyksellä. Myös arvokas ääniauto säilyi vaurioitta.

Suosittelemme sinulle