Hyppää sisältöön

Yli miljoona Runebergin torttua Jokioisilta

Jokioisilla Lounais-Hämeessä osataan tehdä kaikki Runebergin torttuvariaatiot. Sieltä on lähtenyt yli miljoonaa Runebergin torttua ympäri Suomea.

Runebergin torttuja kaupan hyllyssä
Noin 40 rekkaa ovat kuljettaneet Runebergin torttuja Jokioisilta ympäri Suomea. Kuva: YLE Miki Wallenius

Leipomo- ja konditiorioala on löytämässä sesonkituotteiden valmistuksessa erikoistumisen edut .

Lounaishämäläinen suurleipomo Jokioisten Leipä ja naapurissa sijaitseva Leipurin Tuoteapu ovat vääntäneet viimeiset kaksi viikkoa yli miljoonan tortun vuorta.

- Miljoonan urakkaa on ollut leipomassa satakunta työntekijää täällä Jokioisilla. Kaikki tutut, yhteistyökumppanit ja alan opiskelijat pyydettiin apuun, kertoo Jokioisten Leivän toimitusjohtaja Seppo Virtanen.

Leipomot ovat olleet täynnä tortun tuoksua kun hilloja, manteliuutetta, rommia ja punssia on tuotu tynnyreillä sisään. Lähettämöstä on kaasutellut ulos 40 täysperävaunullista rekkaa täynnä torttuja. Niitä on viety aina pohjoisimpaan Suomeen saakka

Jokioisilla leivontaan on käytetty seitsemää eri tortturesepetiä jokaisen tilaajan omien odotusten mukaisesti. Maan leipomot ja elintarvikeketjut ovat huomanneet, että sesonkituotteiden teettäminen yhdellä valmistajalla tulee usein edullisemmaksi kuin tekemällä niitä itse.

- Tarjosimme osaamistamme muille leipomoille ja tukkuliikkeille, kertoo Seppo Virtanen. Taito ja laatu todettiin hyväksi ja alihankintasopimuksia syntyi enemmän kuin osattiin toivoa.

Niinpä leipomo löi itsensä tällä kertaa läpi torttumarkkinoilla. Se haastaa nyt tosissaan sellaiset jätit kuin Fazer ja Vaasa & Vaasa.

Loppuuko kiire tähän päivään ?

-Kyllä se on todella vähäistä mitä torttuja Runeberginpäivän jälkeen tehdään. Hieman niitä kuitenkin syödään vielä jälkeenkin päin, Virtanen arvelee.

Keväällä Jokioisten Leipä keskittyy lähes yhtä suureen urakkaan. Silloin leipomo tarjoaa vapuksi myyntiin yli puolta miljoonaa tippaleipää.

Suosittelemme sinulle